Domov Lifestyle MINI v USA spravilo vlastný prieskum. Väčšina ľudí stále preferuje…

MINI v USA spravilo vlastný prieskum. Väčšina ľudí stále preferuje…

Manuálna prevodovka je už niekedy ako jednorožec. Väčšina ľudí pri výbere nového vozidla pozerá aj na prevodovku. Kupodivu si veľa z nás myslí, že ovládanie manuálnej prevodovky je základ.

Manuálna prevodovka je prvopočiatočný vynález z čias minulých. Pokiaľ však v dnešnej dobe „naďabíte“ na športové auto s manuálnou prevodovkou, tak to chce, samozrejme, kus praxe a neoľutujete ani jedinú minútu za volantom. Manuálna prevodovka vo vozidlách má stále svoje opodstatnenie, preto sa napríklad aj modely Porsche 911 stále vyrábajú s týmto druhom prevodovky. Aby anglická automobilka MINI dokázala pochopiť zmýšľanie potenciálnych kupujúcich v USA, dala si tú námahu a vytvorila vlastný prieskum. Výsledkom neho boli veľmi zaujímavé odpovede a ukazovatele. Manuál má stále svoje opodstatnenie.

Azda najväčším prekvapením bol výsledok, že manuálnu prevodovku preferuje 63 % všetkých opýtaných, ktorí považujú klasické radenie za obohacujúcu skúsenosť do života. Okrem skúsenosti bol ďalším faktorom faktor zábavy. Paradoxom vyhodnotenia je aj to, že iba 24 % všetkých opýtaných vlastní vozidlo s manuálnou prevodovkou.

Čo sa však týka znalostí, je to o niečo horšie. Takmer až 50 % opýtaných z generácie Z (rok narodenia 1996-2009) a 42 % žien uviedlo, že nevedia, ako správne šoférovať vozidlo s takýmto typom prevodovky. Náplasťou bola aj otázka ohľadom toho, či majú chuť sa naučiť šoférovať s takýmto typom prevodovky, kde odpovedalo 53 % jednohlasne áno. Príjemným potešením však bolo aj to, že takmer dve tretiny opýtaných (67 %) vo veku od 18 do 34 rokov sa chce naučiť šoférovať s manuálnou prevodovkou.

MINI ponúka vlastný kurz

Prieskum chcel poukázať na to, že aj nasledujúce generácie si môžu užiť zábavu za volantom s manuálnou prevodovkou a nie iba sterilnú jazdu s automatom. Na druhej strane, ruku na srdce, tiež by sa nám asi nechcelo ísť tisíce míľ na rovinke cez Arizonu alebo Texas s manuálnou prevodovkou – na to však našťastie existuje tempomat. MINI pre trh v USA ohlasuje návrat manuálnych prevodoviek pre svoje modely Cooper, Cooper S a John Cooper Works.

MINI si pre všetkých záujemcov od februára 2023 pripravilo a otvorilo registrácie do autoškoly MINI Manual Driving School. Kurz ako taký stojí 499 USD.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokO F1 už nikto nezakopne. Na rok 2024 pripravujú sci-fi formulový šampionát
Nasledujúci článokBMW X5 M Competition a X6 M Competition: osemvalec dostal elektrickú pomoc, dynamika vyráža dych