Domov News Wraith Black Arrow odkazuje na Thunderbolt a lúči sa s V12

Wraith Black Arrow odkazuje na Thunderbolt a lúči sa s V12

Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow z programu Bespoke je posledným kupé s motorom V12, ktoré britská automobilka vyrobí v limitovanej sérii 12 kusov predtým, než sa vydá v ústrety elektromobility.

Model Wraith bol uvedený na trh v roku 2013. Viac než jeho predchodcovia Phantom a Ghost bol zameraný na výkon. Wraith tak od základov zmenil vnímanie značky Rolls-Royce a priniesol jej nových, mladších zákazníkov, ktorí sa pre ňu rozhodli po prvý raz v živote. Keď dizajnéri a konštruktéri v Goodwoode hľadali inšpiráciu, ako čo najlepšie uzavrieť éru modelu Wraith kolekciou Black Badge Wraith Black Arrow, objavili v histórii značky Rolls-Royce významný motor V12. V roku 1938 kapitán George Eyston ustanovil s vozidlom Thunderbolt, sedemtonovým osemkolesovým monštrom poháňaným dvoma leteckými motormi V12, svetový rýchlostný rekord na súši s hodnotou 575,335 km/h.

O rok neskôr vypukla druhá svetová vojna, ktorá ukončila Eystonove dobrodružstvá. Všetky nasledujúce úspešné pokusy o prekonanie rekordu boli uskutočnené na vozidlách s iným typom motora a s odlišným usporiadaním pohonu, preto zostáva Thunderbolt zapísaný v histórii ako najrýchlejšie vozidlo poháňané motorom V12.

Black Arrow

Pokusy o rekord s vozidlom Thunderbolt sa odohrali na soľnej pláni Bonneville Salt Flats v Utahu. Pri odrazoch slnečného svetla od bieleho povrchu púšte bolo takmer nemožné presne určiť okamih, kedy sa vozidlo s trblietajúcou sa karosériou z lešteného hliníka prehnalo cez časomieru. Eystonovo vynaliezavé a zároveň jednoduché riešenie bolo namaľovať na boky automobilu obrovské čierne šípky so žltým kruhom uprostred, ktoré boli dobre rozoznateľné aj vo vysokých rýchlostiach. Toto dáva súčasnému modelu Black Badge Wraith Black Arrow Collection nielen jeho pomenovanie, ale aj jedinečný historický kontext.

Black Arrow

Farebný prechod

Povrchová úprava karosérie automobilu je tvorená plnofarebným plynulým prechodom medzi dvoma odtieňmi – striebornou Celebration a čiernou Diamond. Lakovanie Crystal vzniklo pridaním čiastočiek skla do vrstvy nad čiernou farbou Diamond, čím sa zvýraznil prechod medzi dvoma farebnými odtieňmi a vzniká tiež efekt rozmazania ako pri pohybe, ktorý prechádza spredu dozadu. Táto jedinečná technika z programu Bespoke dáva karosérii jemnú textúru inšpirovanú kôrovitým povrchom pláne Bonneville Salt Flats. Všetko je nakoniec prekryté vysokolesklým lakom, ktorého leštenie na dosiahnutie povrchu ako zo skla trvá viac ako 12 hodín.

Black Arrow

Kontrastná paleta

Kontrast k farebnému prechodu Gradient Paint tvoria lišty nárazníkov a ozdobné linky na kolesách v odtieni žltej Bright, ktoré jemne odkazujú na žltý kruh v čiernej šípke na vozidle Thunderbolt. Ďalším novým prvkom modelu Black Arrow, ktorý je vôbec po prvý raz použitý na automobile značky Rolls-Royce, sú rozpery v tvare písmena V za prednou maskou pred motorom. Tieto sú rovnako lakované žltou farbou, a tak nenápadne priťahujú pohľady smerom k motoru V12 za tmavým chromovaným orámovaním mriežky, typickým pre verzie Black Badge. Žlta Bright je ďalej použitá aj na podstavci pre sošku Spirit of Ecstasy vyrobenú z vrstvených uhlíkových vlákien. Jej súčasťou je žltý obvodový detail a gravírovaný názov limitovanej edície.

Black Arrow

Obklad s odkazom na V12

Aby sa z posledného kupé značky Rolls-Royce s motorom V12 stalo niečo nezabudnuteľné, tím pracovníkov z oddelenia Bespoke vytvoril na obklad palubnej dosky jedinečné umelecké dielo. Detailne vypracované línie v kombinácii so špecifickým povrchom vytvárajú premyslené zobrazenie súčasného motora V12 v modeli Wraith. Na zachovanie temnej atmosféry je tento komplexný tvar vygravírovaný do jednoliateho kusu hliníka s čiernym poťahom, aby vynikol lesklý kov pod povrchom a zároveň tak vzniklo silné vizuálne spojenie s leštenou hliníkovou karosériou vozidla Thunderbolt.

Dvere modelu Black Arrow sú obložené nelakovaným čiernym drevom Black Wood. Na komplexný dizajn intarzie bolo použitých 320 dielikov s povrchom, ktorý bol vo viacerých smeroch opracovaný laserom, a tak napodobňuje popraskaný a nepravidelný povrch pláne Bonneville Salt Flats.

Black Arrow

Thunderbolt prešiel počas svojho života viacerými zmenami tvarov karosérie. Vo svojej finálnej podobe, v ktorej dosiahol rýchlostné rekordy, je navždy zvečnený na osvetlenom hliníkovom paneli Speedform uloženom pod sklom na prednej konzole.

Nová koža

V interiéri verzie Black Arrow bol po prvý raz použitý nový typ materiálu čalúnenia. Lakťové opierky, boky sedadiel, stredový tunel, lišty a kapsy na dverách ako aj spodná časť palubnej dosky majú povrch z kože Club Leather. Jej zámerne vyšší lesk a ešte hlbší odtieň čiernej farby vytvárajú jemný kontrast k matnej prírodnej koži typickej pre automobily Rolls-Royce. Prirodzené nedokonalosti kože v podobe rôznych znamienok sú zámerne zvýraznené, aby interiér získal viac viditeľných „čiar života“. Nad operadlami sedadiel sa nachádzajú hlavové opierky s vyšitým motívom šípky.

Black Arrow

Sprievodca stopou

Keď je volant v stredovej pozícii, tmavá značka na dvanástich hodinách je zarovnaná s obdobným vzorom na sedadlách. Toto je odkaz na čierne čiary, ktoré Eystonov tím namaľoval na biely povrch soľnej pláne, aby mu uľahčil udržovanie priameho smeru. Bol to totiž jeho jediný referenčný bod pri rýchlostiach viac ako 500 km/h.

Rekordné postavenie hviezd 

Status vozidla Thunderbolt ako držiteľa rekordov je nespochybniteľný, preto aj verzia Black Arrow príznačne prichádza s vlastným rekordom. Svetielkujúci strop Starlight Headliner, dostal v kolekcii Black Arrow až 2 117 „hviezdičiek“ na koncoch optických vlákien. Vyšší počet zatiaľ nebol inštalovaný v žiadnom inom Rolls-Royce. Všetky sú umiestnené na strope ručnou prácou a spolu vytvárajú obraz Mliečnej cesty. Postavenie „hviezdičiek“ zodpovedá skutočnému postaveniu hviezd na oblohe nad soľnou pláňou v štáte Utah presne 16. septembra 1938. Teda v deň úspešného Eystonovho pokusu o rekord.

Hodiny Black Arrow

Hodiny na palubnej doske sú inšpirované analógovými prístrojmi z tridsiatych rokov minulého storočia. Ich orámovanie odkazuje na surovú, technickú estetiku interiéru vozidla Thunderbolt. Čierne špičky ručičiek napodobňujú šípky na bokoch rekordného stroja. Ciferník zdobí nápis „Bonneville“ a hodnota rekordu. Motív šípky sa dostal tiež na prahové lišty.

Odznak na motore

Plaketa z programu Bespoke je pripevnená na kryt motora, aby pripomínala, že toto je posledné kupé Rolls-Royce poháňané motorom V12. Je vyrobená z jednoliateho kusu lešteného kovu, do ktorého je vyrytý monogram V12. Všetkých 12 vozidiel z kolekcie Black Badge Wraith Black Arrow už bolo rozdelených medzi stálych klientov značky po celom svete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMá padák a pri zrýchlení dvíha predné kolesá. Dodge odhalil diabolský Challenger
Nasledujúci článokNeuveriteľné, tento traktor spaľuje kravské hov…