Domov News Ruský GAZ žaluje Volkswagen a požaduje miliónové odškodné

Ruský GAZ žaluje Volkswagen a požaduje miliónové odškodné

Automobilka Volkswagen je kolos, ktorý pôsobí po celom svete. Aktuálne však čelí žalobe v Rusku, kde jej okrem hrozby mastnej pokuty zhabali celý majetok.

S informáciou o zabavení majetku Volkswagenu v Rusku prišla tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na ruský Interfax. Ruskí úradníci aktuálne v Nižnom Novgorode na podnet žalobcu GAZ zabavili majetok koncernu Volkswagen. Bývalý obchodný partner nemeckej automobilky požiadal ruský súd o vyhlásenie nedávnej výpovede zmluvy o montáži zo strany automobilky za neplatnú a od Volkswagenu žiada preplatenie sankcií vo výške 15,6 miliardy rubľov – 190 miliónov eur.

Volkswagen žaloba

Detailov k tejto správe je aktuálne veľmi málo. S touto správou na svet vyšla ruská tlačová agentúra Interfax, ktorá sa odvoláva na súdny spis. Podľa správy prišla žaloba zo strany spoločnosti GAZ, ktorá „ide po krku“ automobilke Volkswagen od 14. marca. Súd tomuto návrhu vyhovel po ultra rýchlych troch dňoch.

Samotný súd oznámil, že zabavil majetok ruskej dcérskej spoločnosti Volkswagen Group Rus, ktorú podľa Interfaxu vlastní priamo Volkswagen. Podiel v tejto spoločnosti má VW 28.06%, Škoda Auto 16,8% a spoločnosť Volkswagen Finance Luxemburg 55,14 %. GAZ spolu s VW montovali v Nižnom Novgorode a Kaluge niekoľko modelov – Polo, Tiguan a Taos. Okrem modelov VW sa tu skladali aj modely Škoda Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. GAZ tvrdí, že nemecká automobilka mala v dohľadnej dobe v pláne opustiť ruský trh a ostatné aktíva predať tretím stranám. To je podľa súdu dostatočným dôvodom na vydanie predbežného opatrenia.

Volkswagen žaloba

Okrem Volkswagenu sa však z ruského trhu hodlalo stiahnuť viacero automobiliek, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu. S uvalením sankcií Volkswagen odstúpil od spoločnej výroby a zamestnancom ponúkol odstupné. Ruský GAZ tiež uznáva, že obe zmluvné strany sa formálne dohodli na ukončení spolupráce k 1.8.2022.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautomobilwoche.de
Predchádzajúci článokUkončili vyšetrovanie nehody na zastávke MHD Zochova
Nasledujúci článokBriti majú problém a elektromobily tomu rozhodne nepomôžu