Domov News Tento Benetton jazdil Michael Schumacher, teraz je na predaj

Tento Benetton jazdil Michael Schumacher, teraz je na predaj

Zdroj: Kevin Van Campenhout/ RM Sotheby´s

Michael Schumacher, sedemnásobný majster sveta a mnohými považovaný za najlepšieho pilota F1 v histórii. Po nehode na lyžiach sa o ňom verejnosť toho príliš nedozvedá. Jeho monopost značky Benetton B191, s ktorým získal počas svojej kariéry prvé body, si aktuálne hľadá nového majiteľa.

Michael Schumacher sa neodmysliteľne zapísal do histórie pretekov Formuly 1. Predsa len, sedemnásobný majster sveta sa stále delí o prvenstvo v počte titulov s Lewisom Hamiltonom. Jeho kariéru si najviac spájame s červeným Ferrari, no jeho začiatky vedú do stajne Benetton. A od jeho premiéri v F1 ubehlo tento rok už 32 rokov.

Začalo to v Jordane, pokračovalo s Benettonom

Schumacherove úplne prvé preteky sa spájajú s monopostom Jordan a perfektne zvládnutou kvalifikáciou v belgickom Spa-Francorschamps. Nedeľné preteky už nedopadli tak slávne a skončili sa po prvom kole. Neskôr sa však Schumacher dostal do tímu Benetton, kde v roku 1991 pretekal s monopostom označeným ako B191. Spolu s ďalšou legendou, Nelsonom Piquetom, tvorili zaujímavý jazdecký tandem tímu Camel Benetton Ford.

Pre tento tím bol kľúčový rok 1990, kedy sa radovali z dvoch víťazstiev vo veľkých cenách a v pohári konštruktérov obsadili solídne tretie miesto. Rok neskôr nemožno označiť za rovnako úspešný, no nešlo ani zďaleka o fiasko. Michael Schumacher dostal v tomto roku šancu v posledných piatich pretekoch a podarilo sa mu získať aj jeho prvé body v šampionáte. Stalo sa tak na okruhu v Španielsku. Možno aj preto má tento monopost tak silnú auru.

Schumacher
Zdroj: Kevin Van Campenhout/ RM Sotheby´s
Poctivý stroj 90. rokov

Monopost má svoj základ na podvozku z uhlíkových vlákien. Zadná časť ukrývala poctivý 3,5-litrový osemvalec Ford s výkonom 730 koní pri 13 800 otáčkach za minútu. Ide o jeden z posledných monopostov, ktorý používal manuálnu šesťstupňovú prevodovku. Model, ktorý si aktuálne hľadá svojho majiteľa, nesie označenie B-191-02. Na zopár veľkých cenách sedel za volantom Nelson Piquet a posledných 5 pretekov ho šoféroval Schumacher.

Schumacher
Zdroj: Kevin Van Campenhout/ RM Sotheby´s

Po skončení sezóny sa monopost dostal do múzea a až v roku 2016 došlo ku kompletnej generálnej oprave motora a prevodovky. Po tejto zásadnej oprave sa dostal monopost aj na trať. Monopost má všetko, čo vyžaduje FIA pre historické pretekárske vozidlá. Ide o skvost, ktorých na svete príliš veľa nenájdeme. A už vôbec nie s tak unikátnym menoslovom šampiónov, ktorí sedeli za jeho volantom.

Ako kúpiť monopost F1?

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrečo sú automobily Bugatti tak drahé? Nejde ani tak o technológiu, ako o…
Nasledujúci článokSlováci a Česi majú elektromobily na háku. V ostatných európskych krajinách ich predaj rastie