Domov News Kuna v aute? Existuje možnosť, ako ju dostať odtiaľ preč

Kuna v aute? Existuje možnosť, ako ju dostať odtiaľ preč

Malá potvora, ktorá dokáže narobiť veľké problémy. Stačia jej takisto malé zákutia, no čo nájdete po nej, už nechcete znova riešiť.

Kuna je na prvý pohľad malým chutným zvieratkom. No z historického hľadiska ide o škodcu, ktorý sa s tým doslova nemazná. Kuna samotná je predátorom, ľudom na dedinách zabíja hydinu, v odľahlých častiach miest a niekedy aj v centrách dokáže prehrýzť strešnú izoláciu, fólie a obľubuje takisto aj niektoré časti motorových vozidiel. Podľa poisťovacej skupiny AXA vo Švajčiarsku, kuna ročne spôsobí škody v hodnote 40 miliónov frankov. Priemerne na jedno vozidlo to je vyčíslené na 500 €.

Prečo sa však kuna púšťa aj do vozidiel, už pred rokmi skúmala nemecká automobilka Audi. Toto „milé“ zvieratko lákajú teplé časti motora a jeho zvuky – predovšetkým v noci. Motorový priestor im umožňuje mať vhodný úkryt a takisto im umožní sa v ňom zabývať na dlhšie obdobie. V mestských obydliach zväčša nemá svojho prirodzeného predátora, a tak býva premnožená.

kuna v aute

To, že niečo nie je v poriadku s autom, vieme zistiť niekedy aj hneď pri naštartovaní, keď vozidlo vyhlási chybu. Ak parkujete mimo garáže, pozrite sa z času na čas aj pod kapotu a skontrolujte motor. Kuna za sebou necháva odtlačky labiek zväčša na plastových častiach motora. Ak si kuna vaše auto obľúbila rovnako ako vy, môžete pod kapotou nájsť aj zvyšky potravy, trus, či ich hniezdo. Okrem tých kvázi zanedbateľných vecí môže kuna spôsobiť aj ďaleko väčšie problémy. Kunám však chutia niektoré špecifické časti od DPF filtra až po hadice ostrekovačov.

Ako dostať kunu z auta

Pri plašení kuny je veľmi dôležité si uvedomiť to, že kuna je chránený druh. Najúčinnejší spôsob je schovať vozidlo do garáže. Ochranu proti kunám je možné urobiť aj zadovážením si mačky alebo psa, ale nie každý je ochotný ponechať domáce zviera vonku. Existujú aj „recepty starej matere“, no nie vždy sa vyplatia. Medzi nich sa radí napríklad silná voňavka, dezinfekcia, či parfumové závesy. Odplaší ich to, no dlhodobo určite nie.

kuna v aute

Existujú taktiež aj rôzne plašičky na kuny, ktoré na človeka nemajú vplyv vďaka ich intenzite, no pre kunu ide o neznesiteľný zvuk. Treba popozerať recenzie a vtedy viete, ktorá je tá správna. Ochranu ponúknu aj elektrické podložky pod motorový priestor. Tie fungujú tak, že kune dajú poplašnú ranu, no nezabijú ju. Tieto systémy viete napojiť aj na batériu, sú však podstatne drahšie, no za pokoj to rozhodne stojí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLamborghini Gallardo oslavuje 20 rokov
Nasledujúci článokSkutočne ľudový Golf predáva Škoda. Je ním Scala