Domov News Platforma od LEVC prinesie pre elektromobily veľké zmeny

Platforma od LEVC prinesie pre elektromobily veľké zmeny

Spoločnosť London Electric Vehicle Company (LEVC) tvrdí, že sa transformuje zo špičkového výrobcu taxíkov na popredného poskytovateľa riešení globálnej mobility s čisto elektrickým pohonom. Firma vlastnená spoločnosťou Geely, ktorá má korene v storočnej London Taxi Company, na tento účel podrobne popísala úplne novú flexibilnú elektrickú platformu s názvom SOA alebo Space Oriented Architecture.

Spoločnosť LEVC už začala rozširovať operácie nad rámec svojho kľúčového produktu – modelu TX na dodávku VN5. Táto dodávka využíva rovnakú platformu, ktorá sa používa ako základ pre koncept obytného auta, ktoré sa nikdy nedostalo do výroby. Platforma SOA umožní spoločnosti ponúkať oveľa rozmanitejšiu škálu vozidiel.

Vývoj prebiehal vo viacerých krajinách

Platforma SOA, vyvinutá v spolupráci s Geely v Číne, Veľkej Británii, Švédsku a Nemecku za posledných dva a pol roka, je navrhnutá pre väčšie vozidlá od dĺžky 4 860 mm až po 5 995 mm. Ide o vozidlá s rázvorom od 3 000 mm do 3 800 mm. Existuje možnosť použiť akumulátory s kapacitou 73 kWh, 102 kWh a 120 kWh. To všetko dáva potenciálny dojazd až takmer 700 kilometrov na jedno nabitie. Možné sú aj konfigurácie rozličných elektromotorov. To znamená, že vozidlá postavené na SOA môžu mať pohon predných, zadných alebo všetkých štyroch kolies.

Ako naznačuje prvé písmenko skratky SOA, vnútorný priestor sa radí dôležitosťou na prvé miesto. Je možná až štvorradová konfigurácia so sklopným štvrtým radom sedadiel plus dve stredné lavice namontované na koľajniciach s dĺžkou 1,9 metra. Týmto sa dajú získať flexibilné polohy sedenia. Šéf architektúry vozidiel Geely Kent Bovellan potvrdil, že hoci existujú niektoré zdieľané časti medzi platformou SEA (Sustainable Experience Architecture), ktorá sa má použiť pre Polestar 4, tieto dve platformy spolu do značnej miery nesúvisia. Zaujímavé je, že SOA sa nemá používať v iných značkách vlastnených spoločnosťou Geely. Generálny riaditeľ LEVC Chris Allen označil túto platformu za „špecifickú pre aktivity LEVC“.

Čakajte veľké automobily

Platforma sa má používať pre väčšie vozidlá typu MPV, SUV a úžitkové vozidlá, ako napríklad pick-upy. Táto informácia prekvapí kvôli tomu, že v prezentácii LEVC predstavoval päť áut prekrytých plachtou. Všetky s podobnými siluetami podobnými dodávke. Vozidlá dostali názvy Leisure Space, Business Space, Utility Space, Delivery Space a súhrnne sa označujú ako rodina Xspace.

Vo vnútri je úplne rovná podlaha, ktorá zvyšuje užitočnosť priestoru. Dômyselne umiestnili rôzne prvky, ktoré by sa za normálnych okolností nachádzali v prednej časti auta. Sem patrí napríklad nízkonapäťová batéria, ktorá sa namiesto prednej časti nachádza pod sedadlom vodiča. Takéto dômyselné riešenie tiež prispieva ku krátkemu prednému previsu. LEVC tvrdí, že využitie priestoru kabíny je v priemere o osem percent lepšie ako u konkurencie.

Nevieme kedy ani kde

Spoločnosť LEVC zatiaľ neinformovala o tom, aké konkrétne vozidlá zamýšľa vyrobiť postavené na platforme SOA a ani kedy ich vyrobí. Počas rozhovoru za okrúhlym stolom na podujatí odhaľovania platformy Chris Allen povedal, že oznámenie bolo najmä o demonštrácii nového základu. Neskôr dodal: „Dnes je to oveľa viac o platforme a dáva nám slobodu začať uvažovať o nových modeloch a nie o špecifikách toho, čo plánujeme robiť. Týmto začína pre nás ďalšia vzrušujúca fáza.”

Zatiaľ nevieme, kde sa majú vyrábať autá postavené na platforme SOA. Existuje možnosť umiestniť výrobu do existujúceho zariadenia LEVC v Coventry. V súčasnej dobe má továreň kapacitu na výrobu až 20 000 áut ročne. “Prispôsobivosť zariadenia v Coventry je jednou z jeho silných stránok,” povedal Allen a dodal: “Môžeme zvýšiť kapacitu, môžeme rozšíriť výrobu a máme pripravené aj kompletné modulárne prístupy. Účelom dnešného spustenia tejto platformy tu vo Veľkej Británii, domove Black Cab, je do veľkej miery demonštrovať, že do tohto biznisu prichádzajú nové schopnosti.“

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes CLS definitívne končí. Nástupca je v nedohľadne
Nasledujúci článokRenault pripravuje atraktívne novinky – 280 koní a 4×4 v TOMTO aute