Domov News V Taliansku odhalili repliku pôvodného Hyundai Pony Coupe Concept

V Taliansku odhalili repliku pôvodného Hyundai Pony Coupe Concept

Pôvodný Pony Coupe Concept bol po prvý raz predstavený na autosalóne v Turíne v roku 1974, originál sa však do dnešných dní nepodarilo zachovať.

Hyundai odhalil repliku konceptu Pony Coupe na prvom ročníku slávnostnej udalosti nazvanej Hyundai Reunion. Ide o platformu, ktorá sa zameriava na historický odkaz značky a prezentuje jej minulosť a budúce smerovanie. Na podujatí boli osobne prítomní aj dizajnér Giorgetto Giugiaro a jeho syn Fabrizio, pod ktorých taktovkou sa znovuzrodenie Pony Coupe Concept realizovalo.

Navzdory nepriaznivým podmienkam v priemysle v 70. rokoch minulého storočia, môj dedo a zakladajúci prezident spoločnosti Hyundai, Ju-young Chung, vložil svoje srdce a dušu do obnovy kórejskej ekonomiky a zlepšenia životov jej obyvateľov po ničivej kórejskej vojne. Nakoniec sa mu dokonalo podarilo uskutočniť svoju víziu. Urobiť z Kórey krajinu, ktorá je schopná vyvíjať svoje vlastné vozidlá,” povedal Euisun Chung, výkonný predseda skupiny Hyundai Motor. “Vyjadrujem úprimnú vďaku všetkým spolupracovníkom z Talianska aj Kórey, ktorí zohrali kľúčovú úlohu pri úspechu modelu Pony.”

Pony Coupe Concept

Do výroby sa nedostal, ale dizajn automobilov ovplyvňuje aj po takmer 50 rokoch

Svojím estetickým poňatím bol koncept Pony Coupe výnimočným modelom svojej doby. Bohužiaľ, kvôli nepriaznivým globálnym hospodárskym podmienkam koncom 70. rokov sa tento automobil nedostal do komerčnej výroby. Ani pôvodný koncept sa nezachoval. Napriek tomu toto auto zosobňuje odvážne rozhodnutie Hyundai vstúpiť do segmentu športových áut a tento duch je v Hyundai aj dnes základom vedúceho postavenia značky v oblastiach elektrifikácie a vysokovýkonných technológií na báze vodíka. Hyundai by mal ešte tento mesiac oznámiť limitovanú výrobu modelu N Vision 74.

Pony Coupe Concept je dnes považovaný za retro-futuristickú klasiku, ktorá slúžila ako inšpirácia pre novšie modely automobilky Hyundai. Takými sú napríklad spomínaný model N Vision 74 aj koncept elektrického vozidla ’45’, ktorý priamo ovplyvnil čisto elektrický sériový model IONIQ 5.

Zachovať vernosť hodnotám, ktoré sme zdedili, bude v ére elektrifikácie kľúčovou podmienkou na to, aby sme sa stali lídrami mobility budúcnosti,” povedal Jaehoon Chang, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Hyundai Motor Company. “Prostredníctvom podujatia Hyundai Reunion a ďalších iniciatív, ktoré slúžia na komunikáciu dedičstva značky, budeme naďalej využívať historický odkaz značky, ktorý bude určovať smer našich inovácií v budúcnosti.

Pony Coupe Concept

Giugiaro bol najprv skeptický, ale potom…

Exteriér konceptu Pony Coupe má charakteristické geometrické línie, elegantnú krivku strechy, čisté povrchy bez ozdôb, dynamické proporcie a jedinečne tvarované strešné B-stĺpiky. Vyniká štylizovanou grafickou povrchovou úpravou s nárazníkmi natretými vo farbe karosérie. Jeho klinovitý predok a okrúhle svetlomety ho v roku 1974 odlišovali a dodnes pôsobia štýlovo. Jeho “coda tronca” (odseknutý, aerodynamický zadok) má štíhle otváracie veko na prístup do zadnej časti vozidla.

Keď sa dizajnéra Giorgetta Giugiara opýtali na jeho prvý kontakt s automobilkou Hyundai pri vývoji konceptu Pony Coupe v roku 1973, prezradil: “Hyundai, ktorý vtedy nemal veľa skúseností, sa na nás obrátil so žiadosťou o úplné prepracovanie dizajnu jedného modelu. Na začiatku som bol skeptický, pretože vtedy som ešte automobilku Hyundai nepoznal. Všetci sme však boli ohromení vášňou a odhodlaním inžinierov z Hyundai. Boli bystrí, zvedaví, otvorení a mimoriadne túžili učiť sa nové veci. Okamžite si osvojili nové pracovné metódy, s ktorými nemali skúsenosti. Obetovali sa, aby urobili dobrý dojem – pre spoločnosť a jej partnerov. Som hrdý a poctený, že som svedkom toho, ako sa táto spoločnosť od nášho prvotného stretnutia vyvíja.”

 

Luc Donckerwolke, prezident a hlavný kreatívny riaditeľ skupiny Hyundai Motor, dodal: “Rekonštrukcia tohto jedinečného vozidla je míľnikom v histórii Hyundai. Predstavuje naše začiatky a náš záväzok voči budúcnosti. Slúži ako odkaz pre nasledujúce generácie. Symbolicky predstavuje mobilnú štafetu, ktorú odovzdávame spoločnosti z minulosti do jej budúcnosti.”

Technické údaje Hyundai Pony Coupe Concept
Dĺžka 4 080 mm
Šírka 1 560 mm
Výška 1 210 mm
Rázvor 2 340 mm
Motor 1 238 cm3, radový 4-valec, 82 koní pri 6 000 ot./min.
Usporiadanie motora Motor uložený pozdĺžne vpredu, pohon zadných kolies

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNabíjací výkon 3000 kW? Toto je nový konektor MCS
Nasledujúci článokKrásny restomod poteší priaznivcov aj odporcov elektromobility, no stojí majland