Domov News Nová doba si vyžaduje nové riešenia – Hiload 6×6

Nová doba si vyžaduje nové riešenia – Hiload 6×6

Doba elektromobilov naberá na obrátkach a to si vyžaduje prísť s mnohými novými riešeniami. Ako príklad môže slúžiť prípadný požiar elektromobilu a jeho odlišný spôsob hasenia v porovnaní s konvenčným vozidlom. Možno aj preto sa britská firma ProSpeed rozhodla priniesť na trhu terénnu verziu modelu Hilux 6×6. Tento model však doplnili rôznymi zaujímavými doplnkami na hasenie práve požiarov elektromobilov.

Doba elektromobilov si vyžaduje aj svojské riešenia. Okrem toho, že tieto automobily majú množstvo výhod, prinášajú aj nutnosť voliť odlišné postupy napríklad v spomínanom procese hasenia požiaru. Pri prípadnom požiari sa hasenie elektromobilu môže zdať ako veľmi zložité, najmä ak takýto požiar vznikne niekde v podzemných, prípadne viacposchodových garážach.

Hiload 6x6

Nosnosť narástla trojnásobne

Tento druh problémov by mala pomôcť vyriešiť špeciálne upravená Toyota s názvom Hiload 6×6 od spoločnosti ProSpeed. Firma, ktorá má svoje sídlo v dedinke Escrick v Severnom Yorkshire priniesla na trh terénne vozidlo so zosilneným podvozkom a pohonom 6×6. Všetko pôvodne vyzeralo ako značne upravené šasi, firma však uvádza, že vyvinula šasi úplne nové. Celkovo tak podvozok odnesie 9 tisíc kilogramov, čo je trojnásobok pôvodnej nosnosti.

Okrem vysokej nosnosti ponúka táto koncepcia aj vysokú variabilitu. Automobil sa dá prestavať na mobilnú vysokozdvižnú plošinu, vojenskú ambulanciu, snežný pluh, vozidlo palebnej podpory, ale aj ako transport k preprave zásahových jednotiek. A práve vozidlo určené pre potreby hasičskej služby testujú aj v Česku. Výhodou je, že vďaka svojej výške 185 cm sa dostane do väčšiny podzemných, respektíve viacposchodových garáží.

Hiload 6x6

Skvelá svetlá výška a revolučný hasiaci systém

Okrem spomínanej výhody má Hilux aj veľmi dobrú svetlú výšku podvozka, čo mu umožní pohybovať sa aj v zložitejšom teréne. V prípade potreby tak môže pomôcť pri hasení požiarov v lese. Ďalšou výhodou je pohon 6×6, ktorý umožní zdolávať aj pomerne náročné trasy. Konateľ spoločnosti ProSpeed sa vyjadril nasledovne: „Keď už k požiaru elektromobilu dôjde, je podstatne ťažšie uhasiť práve takýto požiar ako keď vznikne požiar klasického auta so spaľovacím motorom. Produkt spoločnosti ProSpeed je však pripravený na všetky situácie.

Spomínaná firma naviac prišla aj s inovatívnym riešením – hasiacim systémom ColdCut Cobra. Takéto hasenie začína narezaním batérie špeciálnou brúskou, následne sa do batérie vstrekuje voda pod vysokým tlakom. Výsledkom je uhasenie požiaru za zhruba 10 minút, zároveň dôjde ku spotrebe iba zhruba 240 litrov vody. Kapacita modelu Hiload 6×6 dokáže poňať až päťnásobne viac. Základ tohto hasiaceho systému vznikal vo Veľkej Británii, no na jeho úpravách sa podieľali aj ľudia v Česku.

Hiload 6x6

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokV Maďarsku vyrástol nový okruh. “Má všetko”, tvrdí bývalý pretekár F1
Nasledujúci článokČínsky elektromobil v teste renomovaného britského magazínu: je lepší ako…

1 COMMENT

  1. […] nedávno sme písali o hasičskom vozidle Hiload 6×6, ktoré je svojimi kompaktnými rozmermi určené najmä na hasenie požiarov elektrických […]

Comments are closed.