Domov News Nad Slovenskom neuvažujú. Číňania umiestnia novú fabriku v Nemecku, Česku alebo Maďarsku

Nad Slovenskom neuvažujú. Číňania umiestnia novú fabriku v Nemecku, Česku alebo Maďarsku

Čínsky automobilový koncern Great Wall Motor chce v Európe predávať plug-in hybridy a elektrické vozidlá. Na tento účel plánuje na starom kontinente postaviť novú alebo prevziať už existujúcu fabriku. O konečnom umiestnení ešte nie je rozhodnuté, no údajne horúcimi kandidátmi sú krajiny ako Nemecko, Česko a Maďarsko.

Vedenie koncernu v súčasnosti skúma predchádzajúce kroky svojej konkurencie. Vyhodnocujú strategické kroky najmä etablovanejších ázijských značiek, že kde a prečo založili svoje európske závody. Podľa tohto kľúča majú byť najhorúcejšími kandidátmi na umiestnenie novej továrne Nemecko, Česko alebo Maďarsko.

Great Wall Motor je čínsky automobilový koncern, ktorý vyrába autá pod niekoľkými značkami: GWM, ORA, Wey, Tank, Poer alebo Haval. Značka ORA sa zameriava len na elektrické vozidlá, Wey zase na autá typu plug-in hybrid. A práve tieto dve značky si Great Wall Motor vybral na začiatok svojej európskej expanzie.

V Európskej únii momentálne automobilka predáva vozidlá v Nemecku, kde má od novembra 2021 aj svoju európsku centrálu. Začiatkom roka 2023 uviedla na európsky trh vozidlo – ORA Funky Cat. Podľa dostupných štatistík po tomto aute siahlo zatiaľ necelých 400 zákazníkov. V Nemecku má momentálne vybudovanú sieť 150 licencovaných predajcov, cieľom je v tomto roku predať aspoň 6000 elektromobilov. Medzi ďalšie európske trhy, kde ORA v súčasnosti buduje zastúpenie, patria Veľká Británia, Švédsko a Nórsko. Všetky automobily GWM predávané v Európe sú v súčasnosti dovážané z Číny.

WEY Coffee 01

WEY Coffee 01 je plug-in hybridné SUV, na vývoji ktorého sa počas 5 rokov podieľal vyše 1600-členný tím v 7 krajinách sveta. Na palube nesie okrem vysokovýkonného počítačového čipu spracúvajúceho údaje pre systém umelej inteligencie aj 5G a WiFi pripojenie, systém rozpoznávania tvárí, head-up displej s rozšírenou realitou či 14-palcový displej infotainmentu.

Ide o plug-in hybrid s 9-stupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou. Kombinovaný výkon pohonnej sústavy zloženej z benzínového dvojlitrového motora a dvoch elektromotorov dosahuje 476 koní a 876 Nm, čo vozidlu umožní zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd. Coffee 01 je veľkosťou porovnateľné s Audi Q5 alebo Mercedesom GLC, dynamikou jazdy však má skôr bližšie k Audi SQ5. Silným esom v rukáve je veľká, až 40 kWh batéria. Nabíjať ju je možné výkonom až 50 kW a umožní elektrický dojazd 146 km. Základná cena je pre nemecký trh stanovená na 56-tisíc eur s DPH.

Na porovnanie, také Audi Q5 50 TFSIe stojí u nás od 60-tisíc eur, má však len výkon 250 koní a na elektrinu prejde menej ako 50 km. BMW X3 30e má 292 koní, na elektrinu prejde podobne ďaleko ako Audi a stojí minimálne 62-tisíc eur. Ak by sme chceli nájsť výkonovo podobný plug-in hybrid, musíme siahnuť po Porsche Cayenne E-Hybrid s výkonom 462 koní, zrýchlením z 0 na 100 km/h za 5 sekúnd a elektrickým dojazdom 48 km. Porsche však stojí až 110-tisíc eur.

WEY Coffee 01: v Nemecku sa začne predávať čínsky plug-in, ktorý pochová Cayenne

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKeď panelák začne robiť crossfit. Nový Range Rover Sport SV má 635 koní
Nasledujúci článokHyundai Staria naživo: nafta, 4×4 a wau, tie sedadlá…