Domov News Obrnený Zetor Gerlach 4×4 čaká na svojho majiteľa

Obrnený Zetor Gerlach 4×4 čaká na svojho majiteľa

Zdroj: Zetor Engineering

Česká spoločnosť Zetor jednoznačne nezaspala na vavrínoch. Obrnené vozidlo s názvom Zetor Gerlach už absolvovalo všetky skúšky, no na nových majiteľov ešte stále čaká. Poďme sa mu trošku bližšie pozrieť na zúbky.

Asi nepoznám človeka v našej krajine, ktorý nemal tú česť stretnúť na ceste prípadne na poli popri ceste červený traktor značky Zetor. No táto značka z Brna však už dávno nie je iba výrobcom poľnohospodárskej techniky. Do ponuky im pribudlo aj v dnešnej dobe pomerne aktuálne obrnené vozidlo s názvom Gerlach 4×4. Len nedávno prešiel Gerlach všetkými potrebnými testami a teraz už čaká na svojich nových majiteľov.

Zdroj: Zetor Engineering
Spĺňa všetky normy

Obrnené taktické vozidlo Zetor Gerlach 4×4 sa predstavilo priamo na Slovensku ešte v roku 2018. Doposiaľ sa však nepredal ani jeden kus. Celkovo vzniklo iba 8 exemplárov (zatiaľ) a dva kusy boli určené pre testovanie, dokonca sa na nich otestovala aj ich odolnosť voči streľbe. Spoločnosť Zetor priamo na veľtrhu IDET v Brne predstavila jednu novinku. Ide o autonómne vozidlo BUG, ktoré nájdeme pripevnené na zadných dverách modelu Gerlach.

Aktuálne už Gerlach dokázal zvládnuť všetky skúšky, testy a spĺňa všetky potrebné certifikačné normy pre štandardy NATO. Dokonca disponuje aj certifikátom na antibalistickú a antimínovú ochranu, ktorý mu vydalo nezávislé autorizované testovacie centrum v Nemecku. Auto tak spĺňa všetky atribúty, aby mohla byť zahájená jeho sériová výroba.

Stále čaká na prvé objednávky

Záujemcovia majú možnosť bohatej individualizácie, keďže spoločnosť ponúka obrnené vozidlo upravené na mieru pre zákazníka. Do výbavy pribudlo napríklad autonómne pásové vozidlo UGV, ktoré v podstate plní rolu ďalšieho člena posádky. UGV dokáže odniesť záťaž až 200 kilogramov a môže slúžiť aj na transport ranených osôb v boji.

Ide o vozidlo určené pre potreby krajín NATO. Aktuálne však spoločnosť stále čaká na prvého zákazníka. Už samotný predaj traktorov aktuálne nie je tým najjednoduchším a rovnako tomu je aj v prípade obrnených transportérov. Firma dokáže spustiť sériovú výrobu do jedného roka a počas prvého roku výroby dokáže vyrobiť zhruba 40 kusov modelu Gerlach. Firma Zetor Engineering aktuálne patrí pod slovenskú skupinu s názvom HTC Investments. Spoločnosť sa prezentuje návrhom a vývojom vozidiel pre obranný priemysel.

Zdroj: Zetor Engineering

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 149

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTECH TEST Philips OLED+ 937, to najlepšie bez kompromisov
Nasledujúci článok„Elektrický hyperšport ešte nepredstavíme“, tvrdí Pagani. Súčasné batérie sú príliš…