Domov Elektromobilita Elektromobil za 20.000 € zmení Európu, vyrábať ho budú Slováci

Elektromobil za 20.000 € zmení Európu, vyrábať ho budú Slováci

Citreon e-C3 render
Zdroj: Autocar

Citroën rozšíri svoju ponuku o cenovo dostupný elektromobil. Bude sa volať e-C3 a debut si odbije už v októbri tohto roka. Čo o ňom zatiaľ vieme?

Elektrický Citroën e-C3 bude súčasťou rozšíreného modelového radu C3. Ten však bude aj naďalej zahŕňať modely so spaľovacím motorom a novinka s elektrickým pohonom tak bude len akýmsi doplnením. Malo by však ísť o kompletne nové vozidlo, pričom Francúzi veria, že sa stane ich novou vlajkovou loďou v segmente B. Zároveň má byť prvou odpoveďou koncernu Stellantis na otázku cenovo dostupných elektromobilov.

Cena je pri elektromobiloch stále veľkým výkričníkom, minimálne v Európe. Väčšina ľudí si ich dovoliť jednoducho nemôže a s postupným príchodom lacných elektromobilov z Číny musia automobilky na starom kontinente konať. Ak chcú bežného európskeho zákazníka zaujať, musia ponúknuť aj cenovo dostupný model. Práve ním má byť pripravovaný Citroën e-C3. Cenovka by sa mala pohybovať pod sumou 25-tisíc eur, čo potvrdil aj samotný šéf značky Thierry Koskas.

Mestský elektromobil

Novinka bude podľa Citroënu disponovať štandardnou výbavou ako je klimatizácia a elektrické okná. Zároveň by mala byť postavená na platforme, o ktorej značka tvrdí, že je “natívna pre BEV”. Francúzi okrem toho prezradili, že e-C3 by mal na dĺžku merať okolo štyroch metrov, bude pohodlné, moderné a ponúkne dojazd vyše 300 km. Jeho revírom tak rozhodne budú najmä mestské cesty.

Citroen Oli
Podobnosť s konceptom Oli

Čo sa týka dizajnu, tak podľa niektorých zdrojov by mal nový Citroën e-C3 vychádzať z konceptu Oli, ktorý automobilka odhalila na jeseň 2022. O možnej dizajnovej podobe sa však špekulovalo už minulý rok, ako aj o prebratí niektorých ďalších prvkov, vrátane nového loga značky. Pri koncepte Oli sa navyše dbalo na dosiahnutie čo najnižšej hmotnosti a minimálnej spotreby energie. Či bude e-C3 rovnaké aj v tomto smere, zistíme až s oficiálnym odhalením.

Zaujímavosťou je, že nový elektrický Citroen sa bude montovať u nás na Slovensku, pričom na trh by mal doraziť začiatkom roka 2024. Ak by na slovenskej politickej scéne uspel návrh Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA), ktorá tento mesiac odporučila zodpovedným osobám a orgánom realokovať nevyužité finančné prostriedky z Plánu obnovy na priame dotácie vo výške 5.000 € na nákup elektrických vozidiel, cena tohto pripravovaného elektromobilu by u nás mohla dokonca klesnúť pod 20.000 €. Či bude Citroën e-C3 rovným súperom čínskej konkurencie, ukáže len čas. Daciu Spring by však mal prekonať vo všetkých ohľadoch.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 89

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar, Reuters
Predchádzajúci článok4 krajiny, 1300 km a spotreba 5 l/100 km. Toto prehliadané auto je perfektné na dlhé cesty
Nasledujúci článokTakto sa plnia podmienky na dotácie. Tisícky elektromobilov hnijú na parkoviskách