Domov News Nenápadný bodyguard. BMW predstavuje prvý obrnený elektromobil

Nenápadný bodyguard. BMW predstavuje prvý obrnený elektromobil

Nové Obrnené BMW radu 7 je prvý elektromobil s ochranou VR9 na svete. V podstate je to úplne nový model.

Vo svete limuzín treba niekedy myslieť aj na bezpečnosť pasažierov a nemyslíme tým asistenčné systémy a airbagy. Zmeny, ktoré automobilka na limuzíne vykonala sú tak markantné, že obrnené BMW radu 7 môžeme prakticky považovať za úplne nový model, ktorý sa na generáciu G70 len podobá.

Obrnené BMW radu 7
Prvý krát na európskom trhu.

Okrem Elektrického modelu i7 BMW prinieslo aj klasickú radu 7 so spaľovacím motorom. Keďže vozidlá určené na ochranu pasažierov vážia podstatne viac ako klasické modely, potrebujú aj poriadny motor. Trošku paradoxne mníchovská automobilka s týmto špeciálnym modelom prvý krát na európsky trh uvádza model s vidlicovým osemvalcom o objeme 4,4 litra. V tejto variante ponúka obrnená limuzína výkon 530 konských síl a krútiaci moment 750 Nm. Akcelerácia z 0 na 100 km/h trvá 6,6 sekundy a maximálna rýchlosť je 210 km/h. Aj keď tento údaj je maximálne bezpredmetný, automobilka udáva priemernú spotrebu 15,6 l/100km.

Obrnené BMW radu 7
Obrnený elektromobil.

V podstate každý elektromobil sa dá dodatočne upraviť, tento model v elektrickej verzií je však oficiálne prvým sériovým autom s takouto úrovňou ochrany na svete. Elektrická verzia vychádza z modelu i7 M70 xDrive, čiže disponuje dvoma elektromotormi. Systémový výkon je však zhodný s verziou xDrive 60, inými slovami, výkon je 544 koní a krútiaci moment 745 Nm. Elektromotory sa musia vyrovnať s omnoho väčšou hmotnosťou, a tak šprint z miesta na 100 km/h trvá rovných 9 sekúnd a maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 160 km/h.

Obrnené BMW radu 7
Kompletne nová konštrukcia.

Základom oboch áut je úplne nová konštrukcia Protection Core. To v preklade znamená skelet z pancierovej ocele. Vďaka tomuto zostala zachovaná vysoká úroveň balistickej ochrany VR9 a navyše ochrana nijakým spôsobom nezmenšuje vnútorný priestor. Nosná konštrukcia je samozrejme doplnená vonkajšími pancierovými panelmi. Tie odolávajú nielen nábojom ale aj výbušninám. Aj napriek všetkým vylepšeniam si limuzína zachováva maximálnu úroveň komfortu. Za to vďačí aj špeciálnym pneumatikám Michelin PAX 255/740 R510, ktoré sú obuté na 20-palcové disky kolies.

Obrnené BMW radu 7
Špeciálna výbava. 

Špeciálne vozidlo si zaslúži špeciálnu výbavu. Napríklad funkcia Drive Recorder nahráva všetky obrazy z integrovaných kamier a posádka dostane komunikačný systém s externými reproduktormi a mikrofónmi. Okrem vyhrievaného čelného skla tu nájdeme aj vyhrievané bočné, predné okná. Za príplatok ďalej dostanete 8-litrový chladiaci box na nápoje alebo masážnu funkciu všetkých sedadiel. V základe nechýba prémiový audio systém Bowers & Wilkins s 28 reproduktormi alebo možnosť elektronicky zatvoriť dvere tlačidlom. Nechýba ani možnosť objednať majáky, držiaky na vlajočky a množstvo ďalších prvkov výbavy.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJpress.bmwgroup.com
Predchádzajúci článokRimac Nevera vs McMurtry Speirling vs Red Bull F1. Ktoré je najrýchlejšie na 1/4 míle?
Nasledujúci článokNa novú Toyotu Land Cruiser sa môžeme tešiť aj v Európe