Domov News Lucid Gravity je luxusné elektrické SUV s dojazdom 700 km

Lucid Gravity je luxusné elektrické SUV s dojazdom 700 km

Výrobca elektromobilov Lucid odhalil na autosalóne v Los Angeles svoj druhý model s názvom Gravity. V nadväznosti na Lucid Air, ktoré získalo titul svetové luxusné auto roka 2023, sa Gravity očakáva v predaji v roku 2024. Stále však nevieme, či sa dostane aj do Európy.

Americký výrobca predstavil svoj nový model doma na autosalóne v LA. Gravity je sedemmiestne SUV, o ktorom Lucid tvrdí, že prejde viac ako 700 kilometrov na nabitie z približne 120 kWh batérie. Ponúkne tiež rýchle nabíjanie s výkonom 350 kW. To umožní nabiť dojazd 320 km iba za 15 minút. Výrobca sa môže pochváliť dobrou spotrebou energie. To všetko vďaka kompaktným elektrickým pohonným jednotkám, ktoré umožňujú lepšie využitie batérie a aj vďaka 900-voltovej elektrickej architektúre.

Lucid Gravity
Foto: Lucid
Dobrý koeficient odporu vzduchu

Ide o malé, efektívne pohonné jednotky, ktoré dodáva Lucid aj do seriálu Formula E, ako aj tie, ktoré si vybral Aston Martin na pohon svojho nového radu budúcich elektrických športových áut. Napriek celkovej veľkosti automobilu výrobca tvrdí, že relatívne plynulý tvar karosérie prináša koeficient odporu vzduchu len 0,24 Cd. Takto nízka hodnota napomáha k maximálnej efektívnosti čo sa týka dojazdu.

Vzhľad nadväzuje na dizajnový jazyk súrodeneckého modelu Lucid Air so štíhlymi LED svetlometmi. Tie splývajú s horizontálnou mriežkou chladiča, s hlbokým predným nárazníkom prerušovaným bočnými vzduchovými clonami a ďalším nasávacím otvorom nižšie. Veľké kolesá sú umiestnené v podbehoch kolies, ktoré lemuje jemná plastová lišta. Dlhá strecha sa nakoniec zvažuje do predĺženého spojlera nad zadným sklom. Zadnú časť charakterizuje ďalší tenký pás svetiel, ktoré sa smerom k stredu auta zo strán zvažujú, aby bolo možné nad nimi umiestniť logo značky Lucid.

Presklený interiér zaručí dobrý výhľad

Interiér môžeme označiť ako pokračovanie dizajnu modelu Air s vysokokvalitnými, udržateľnými materiálmi a množstvom skla. Čelné sklo siaha od kapoty až po hlavu vodiča a predných pasažierov. Predĺžené predné sklo umocňuje efekt plávajúcich slnečných clôn podobne ako v modeli Air. Vzadu sa dizajn nesie v podobnom duchu, pričom presklená strecha prebieha až nad sedadlá v treťom rade. Vďaka veľkému bočnému preskleniu v dlhých zadných dverách a menším oknám, je interiér vozidla Gravity pôsobivo presvetlený, takže každý z pasažierov má dobrý výhľad von.

Stredný rad sedadiel sa posúva dopredu, aby sa umožnil ľahký prístup do tretieho radu. Sedadlá v treťom rade sú mierne zdvihnuté pre lepší výhľad posádky sediacich práve na nich. Zaujme rozhodne aj batožinový priestor. Po sklopení sedadiel Lucid uvádza celkovú kapacitu 3 171 litrov.

Lucid Gravity
Foto: Lucid
Môžete aj meditovať

Okrem pôsobivej úrovne kvality vo vnútri sa Lucid vyhol súčasnému trendu spoliehania sa iba na dotykovú obrazovku. Aj preto pridali lištu s rýchlym prístupom k viacerým funkciám infotainmentu, kde môžete nastaviť hlavné ovládacie prvky. Lucid to nazýva pilotný panel. Pod tým sa nachádza centrálny úložný priestor zakončený elegantným posuvným skleneným vekom.

Pred vodičom a nad podlhovastým volantom sa nachádza takzvaný „Lucid’s Clearview Cockpit“ s 34-palcovým zakriveným skleneným OLED displejom, ktorý sa akoby vznášal pred prístrojovou doskou. Automobilka spolupracovala so špecialistami na duševné zdravie Meditopia, aby poskytli meditačný zážitok vo vnútri auta. Aj preto predstavili funkcie Lucid Sanctuary a Lucid Spaces. Ide o interaktívne funkcie pre pohodu, ktoré údajne prinášajú pokoj a vyrovnanosť na cestách.

Výroba sa začne už čoskoro

Aktuálne nepoznáme všetky výkonové špecifikácie. Lucid Gravity by však mal zvládať zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako 3,5 sekundy. Voliteľné vylepšené vzduchové odpruženie dokáže zdvihnúť auto v ťažšom teréne. Aj napriek tomu však výrobca príliš o terénnych schopnostiach nehovorí. Odpruženie ale dokáže aj znížiť svetlú výšku pre vyššiu efektivitu. Výroba modelu Gravity sa začne v roku 2024 s predpokladanými cenami pod 80 000 amerických dolárov.

Lucid Gravity
Foto: Lucid

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJLucid Motors
Predchádzajúci článokNeuveríte, čo spravil slovenský moderátor. Toto si nedovolil ani Jeremy Clarkson
Nasledujúci článokPozrite sa, ako sa dražilo Ferrari 250 GTO za 54 miliónov