Domov News O osude relácie Top Gear je rozhodnuté

O osude relácie Top Gear je rozhodnuté

Top Gear
Foto: BBC

Zazvonil zvonec a Top Gearu je koniec. Celosvetovo populárna automobilová šou po 46. rokoch končí, potvrdilo BBC.

Na svete azda nie je automobilový fanúšik, ktorý by nepoznal Top Gear. Šou, ktorá je dodnes obrovským pojmom nielen v automobilových kruhoch, ale prakticky vo všetkých sférach šoubiznisu. Jej cesta sa však po niekoľkých desaťročiach vysielania, nespočetnej zábavy a nadupaných áut, končí. Nastalo teda to, čo väčšina z nás už nejakú dobu očakávala. BBC to však teraz aj oficiálne potvrdilo.

Top Gear bol na televíznych obrazovkách od roku 1977, no časy svojej najväčšej slávy zažíval v rokoch 2003 až 2015. Pôvodná šou totiž skončila v 2001 a o jej oživenie sa o rok neskôr postaral Jeremy Clarkson a producent Andy Wilman. Prvú sériu nového Top Gearu uvádzala trojica v zložení Jeremy Clarkson, Richard Hammond a Jason Dawe. Posledného menovaného však v druhej sérii nahradil James May a zvyšok je už história.

Top Gear
Hammond, Clarkson a May. Foto: BBC
Zlaté časy

V tomto tandeme nielenže ostali až do roku 2015, ale vytvorili trio, ktoré si zamilovali milióny fanúšikov po celom svete. Skvelý scenár jednotlivých dielov, cestovateľské špeciály a ich necenzurovaný humor z nich spravili svetové superhviezdy a z Top Gearu sa stal najsledovanejší program o autách na svete. Vlna úspechu sa však skončila v roku 2015, kedy sa Jeremy dostal do fyzického incidentu s jedným z producentov šou. Treba povedať, že to nebol Clarksonov prvý prešľap a BBC už, bohužiaľ, došla trpezlivosť. S hlavným protagonistom Top Gearu ukončili kontrakt a jeho dvaja kolegovia, teda Hammond a May, odmietli bez neho pokračovať. Pod hlavičkou Amazonu si tak vytvorili vlastnú šou menom The Grand Tour, ktorá sa taktiež stala obrovským fenoménom.

Po ich odchode nastalo pre Top Gear obdobie stagnácie, ktoré sa azda nikdy neskončilo a vyústilo až do jeho definitívneho konca. V hlavnej roli sa za posledných sedem rokov (posledná epizóda bola odvysielaná v 2022) vystriedalo niekoľko moderátorov vrátane Matta LeBlanca či Chrisa Harrisa, no už to skrátka nebolo to pravé orechové. Sledovanosť klesala a kritika fanúšikov rástla. Tieň, ktorý za sebou zanechali Clarkson, Hammond a May, bol skrátka príliš veľký a nikto z ich nasledovníkov ho nedokázal prekročiť.

Freddie Flintoff, Paddy McGuinness a Chris Harris. Foto: BBC
Nehoda s veľkým odškodným

Vyvrcholením bola veľká nehoda Freddieho Flintoffa, jedného z hlavných protagonistov, z decembra 2022, po ktorej skončil v nemocnici. BBC mu následne v mimosúdnom vyrovnaní vyplatilo odškodné až 9-miliónov libier.

V úplnom vyhlásení BBC sa uvádza: „Vzhľadom na výnimočné okolnosti sa BBC rozhodla ukončiť vysielanie britskej relácie. BBC je naďalej zaviazaná Freddiemu, Chrisovi a Paddymu, ktorí boli od roku 2019 stredobodom znovuzrodenia šou, a tešíme sa na nové projekty, ktoré s každým z nich pripravujeme. V blízkej budúcnosti k tomu povieme viac. Vieme, že ukončenie seriálu bude pre fanúšikov sklamaním, ale je to správna vec.”

Rozhodnutie o zrušení relácie však nebude mať vplyv na dlhoročnú činnosť magazínu ani na jeho aktivity na YouTube. BBC vo svojom vyhlásení dodala: „Toto rozhodnutie nemá vplyv na všetky ostatné aktivity Top Gearu vrátane medzinárodných formátov, digitálnych služieb, časopisov a licencií.”

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBBC
Predchádzajúci článokPorsche Panamera udivuje svetlami a výkonom
Nasledujúci článokJaponci spojili nespojiteľné a vznikol koncept Mitsuoka M55