Domov News Tento rok si Slováci doviezli z cudziny už takmer 57-tisíc ojazdených áut

Tento rok si Slováci doviezli z cudziny už takmer 57-tisíc ojazdených áut

Za prvých jedenásť mesiacov tohto roku sa na Slovensko spoza hraníc doviezlo už 56 995 osobných ojazdených vozidiel. Očakáva sa, že za celý rok 2023 ich bude importovaných viac ako v roku 2022.

Vlani sa ich totiž spolu doviezlo 61 016. V novembri nastal mierny medzimesačný pokles, z októbrových 5 268 na 4 880 kusov. Vyplýva to z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR. Najviac osobných jazdených áut bolo zaregistrovaných v Bratislavskom kraji – 899, najmenej v Trnavskom kraji – 471.

„Tento rok registrujeme kolísavé počty dovozov jazdených áut v jednotlivých mesiacoch, nakoľko sa líšia až v stovkách kusov. V novembri to bol medzimesačný pokles takmer o 400, v októbri prišiel pre zmenu medzimesačný nárast na úrovni približne 500 kusov. Každopádne, vzhľadom na priemerné mesačné dáta sa očakáva, za celý rok 2023 zrejme bude jazdených osobných áut na Slovensko dovezených viac ako vlani. Stále radíme, že záujemcovia o jazdené autá by mali byť pri ich kúpe opatrní. Viacerí možno zvažujú aj kúpu jazdenky pod stromček ako rodinný darček. Určite by ale mali byť v takomto prípade obozretní. Práve dovážené autá mávajú častejšie nie úplne jasnú históriu, ktorú nie je také jednoduché overiť tak, ako je to v prípade osobných áut s pôvodom zo Slovenska,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka spoločnosti AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Aký je pomer jazdených a nových áut na Slovensku?  

Za celý rok 2022 bolo na Slovensku zaregistrovaných spolu  78 841 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v SR ročne predá celkovo približne až 350 000 ojazdených osobných automobilov. Dovezené jazdené osobné vozidlá, ktorých sa za minulý rok podľa údajov MV SR na Slovensko priviezlo spolu vyše 61-tisíc, tak predstavovali 17,5 % tohto objemu. Priemerný vek áut sa tu blíži k hranici 15 rokov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové BMW iX by mohlo mať dojazd 1000 km
Nasledujúci článokAMG pre batoľatá – toto sú “najrýchlejšie” kočíky v hre