Domov News Vozový park polície rozšíri Ferrari, Porsche i Bentley

Vozový park polície rozšíri Ferrari, Porsche i Bentley

Športové autá v policajných farbách máme radi. Najväčšou a najrozmanitejšou flotilou luxusných a športových automobilov sa pýšia policajné zložky v Dubaji, ale po úspešnej razii na drogového narkobaróna si výrazne polepšia aj v Turecku.

Dramaticky znejúce video zverejnil na sociálnej sieti X turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Video ukazuje takmer dva tucty športových áut, výkonných limuzín alebo SUV. Tie boli odeté do policajných farieb a upravené pre potreby ozbrojených zložiek potom, čo ich turecká polícia zabavila hlave drogového kartelu.

Polícia zaistila celkovo 23 vozidiel. Vo vozovom parku drogového bossa sa nachádzalo Bentley Continental GT, Porsche Taycan, Ferrari 458, VW Golf R, Ranger Rover Sport či Mercedes GLS. Celková hodnota vozidiel sa odhaduje na 100 miliónov tureckých lír, čo je vyše 3 milióny eur. Podľa Daily Telegraph autá pochádzali od 44-ročného obchodníka s drogami menom Hakan Ayik.

Ayik bol vodcom gangu Comanchero Motorcycle so sídlom v Austrálii a mal odhadovaný majetok 1 miliardu dolárov. Ayika spolu s ďalšími 36 osobami zatkli minulý mesiac v Istanbule. Medzi zadržanými osobami boli aj niektorí jednotlivci, ktorých hľadali úrady v USA a na Novom Zélande. Podľa tureckého ministra vnútra sa ozbrojená skupina organizovaného zločinu podieľala na medzinárodnom obchodovaní s drogami a praní špinavých peňazí so sídlom v Austrálii pod vedením Ayika. Comanchero Motorcycle Club je nelegálny motorkársky gang so sídlom v Austrálii a juhovýchodnej Ázii.

polícia Turecka

Kauza An0m

Podľa novín Washington Post bol Hakan Ayik prvým používateľom šifrovacej aplikácie An0m, ktorú rozšíril medzi ostatných kriminálnikov. Aplikáciu vytvorili americké a austrálske policajné zložky ešte v roku 2018 ako pascu pre predstaviteľov podsvetia. Hoci správy boli zašifrované, FBI a ďalšie orgány činné v trestnom konaní zabudovali do systému hlavný kľúč, ktorým vyšetrovatelia mohli dešifrovať akékoľvek odoslané správy bez vedomia užívateľov. FBI tento plán nazvala operácia Trójsky štít a austrálske orgány činné v trestnom konaní ho pomenovali ako špeciálna operácia Ironside.

FBI následne takmer tri roky monitorovala obsah správ odoslaných pomocou tejto platformy. Aplikácia bola inštalovaná na telefónoch, ktoré sa dali zaobstarať iba na čiernom trhu. Podľa FBI existovalo v roku 2021 takmer 12.000 zariadení s touto aplikáciou v 90 rôznych krajinách po celom svete. Najviac v Nemecku, Holandsku a Španielsku. Na základe nej bolo zatknutých viac než 800 ľudí a policajné zložky získali prehľad o zločineckých organizáciách od juhoamerických drogových kartelov až po skupiny Triad v Ázii.

Po rozhodnutí súdu boli zhabané vozidlá odovzdané tureckej polícii. Automobily budú slúžiť v radoch dopravnej polície, tak ak budúci rok pôjdete do Turecka na dovolenku, dodržiavajte všetky rýchlostné limity.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDesať SUV, na ktorých prerobíte najviac peňazí
Nasledujúci článokVW začína šetriť. Skracuje vývoj nových áut