Domov News Chrysler PT Cruiser oslavuje 25 rokov

Chrysler PT Cruiser oslavuje 25 rokov

Foto: Chrysler

Pamätáte si ešte na Chrysler PT Crusier? Toto zaujímavé auto práve oslavuje 25. výročie od svojho vzniku. Kompaktné auto s retro dizajnom rozhodne zaujalo aj mimo svojej krajiny pôvodu. Poďme si trošku spoločne zaspomínať na štvrťstoročie existencie tohto neprehliadnuteľného automobilu.

Chrysler PT Cruiser rozhodne patrí medzi tie autá, ktoré sa nedajú len tak prehliadnuť. Tento model má svoj pôvod v USA, ale jeho výroba prebiehala aj v susednom Rakúsku, presnejšie v meste Graz. Vtedajšia doba však nepriala automobilom spoza veľkej mláky tak ako dnes. Chodníčky pre modely z USA v súčasnosti asi najviac vyšliapal Ford Mustang a najmä Tesla.

Chrysler PT Cruiser
Foto: Chrysler
Pôvodne mal byť Plymouth

Minulosť však bola odlišná a uchytiť sa dokázali iba niektoré modely. Jedným z nich sa stal práve Chrysler PT Cruiser, ktorý sme prvýkrát mali možnosť vidieť v roku 1999 na autosalóne v americkom meste Detroit. Ak ste premýšľali, čo znamená skratka PT, tak rozhodne to nebude skratka okresu Poltár, ale Personal Transport. Pôvodne však tento model mal vznikať pod značkou Plymouth a vyrábať sa mal v Mexiku. Avšak automobilka Plymouth skončila skôr, ako stihol na svet prísť PT Cruiser.

Už v rokoch na prelome tisícročí si povedali, že vsadia na retro dizajn. Možno aj preto je exteriér modelu PT Cruiser neprehliadnuteľný. Nízka predná časť, oblé blatníky a zaguľatená karoséria si našla svoju klientelu takmer okamžite. Do konca výroby tohto modelu v roku 2010 sa iba v USA celkovo predalo viac než 1 milión kusov. Treba však povedať, že svojimi rozmermi sa skôr hlásil na európske cesty než tie americké. V USA totiž ľudia preferujú oveľa väčšie autá, no PT Cruiser aj napriek tomu dokázal zaujať.

Chrysler PT Cruiser
Foto: Chrysler
Aj Európa si PT Crusier obľúbila

V Európe sa tento model vyrábal už v spomínanom meste Graz. Pod kapotu sa dokonca dostal aj naftový štvorvalec CRD s objemom 2,2 litra. Tento motor pochádzal z dielne partnerského Mercedesu. A aj napriek pomerne veľkému skepticizmu si tento model našiel svoju cestu k zákazníkom v Európe. Okrem naftových agregátov sa pod kapotu dostali aj benzínové motory. Ich výkon sa pohyboval od 85 kW až do 162 kW.

Model PT Cruiser vznikol v dvoch karosárskych verziách. K pôvodnému päťdverovému hatchbacku pribudol neskôr v roku 2004 aj dvojdverový kabriolet so sťahovacou plátennou strechou. Celkovo sa do roku 2010 vyrobilo 1,35 milióna kusov. O takomto úspechu nesnívala v dobe príchodu tohto modelu ani samotná automobilka. Treba uznať, že stávka na retro dizajn sa im skutočne vyplatila.

Chrysler PT Cruiser
Foto: Chrysler

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokInštalovaný výkon verejných nabíjacích staníc narástol za rok o takmer 50 %
Nasledujúci článokNávrat z 90. rokov: restomod HWA Mercedes 190E 2.5-16 Evo II.