Poznáte to – pred Vami dlhá cesta, príjemná atmosféra a ten krásny výhľad na krajinu prúdiacu za oknom… Bohužiaľ, nie každý má možnosť si užívať scenérie okolia pri cestovaní rovnako. Ford Italia by ale mohol umožniť aj nevidiacim vnímať krajinu vôkol seba – a to vďaka systému Feel The View.

Ford vymyslel úžasný prototyp inteligentného okna Feel The View ako pre nevidiacich, tak pre ľudí s čiastočným zrakovým obmedzením. Ford Italia je prvý model, v ktorom je umiestnený okenný aparát, ktorý umožní týmto cestujúcim užiť si radosť s jazdy.

Prototyp Feel The View je umiestnený nad okienkom pre cestujúcich a pokiaľ nevidiaci zatlačí na stred textúrovaného tlačidla, fotoaparát zachytí obraz scény. Ford hovorí, že zachytený snímok je potom transformovaný do vysoko kontrastného monochromatického obrazu. Ten je reprodukovaný na skle pomocou LED diód.

Nevidiaci potom môže získať pocit z obrazu pretiahnutím prsta alebo viacerých prstov po okne. Rôzne odtiene šedej sa potom rozvibrujú pri rôznych intenzitách – celkom 255. Týmto spôsobom sa predstaví krajina za sklom pre človeka, ktorý by možno inak nemal pôžitok zo svojho okolia.

Ford presents Feel the View

,,Aktívne pracujeme na transformácii Fordu, ktorý je vedený túžbou dať viac a viac do komunít, v ktorých pôsobíme. Našim cieľom je zlepšiť kvalitu života. Feel the View predstavuje krok vpred v našom procese vývoja, je inkluzívnejší a schopný uspokojovať potreby všetkých ľudí, a to najmä tých, ktorý majú zdravotné postihnutie.“

,,Prostredníctvom Feel The View je možné vytvoriť nový jazyk, ktorý umožní ľuďom zo zrakovým postihnutím dekódovať realitu, ktorá ich obklopuje,“ povedal Federico Russo, výkonný generálny riaditeľ spoločnosti GTB Roma. ,,Ide o inovatívne riešenie, ktoré sa dnes rodí preto, aby sa mohlo používať v aute. V blízkej budúcnosti by sa ale mohlo realizovať v školách alebo v tréningových inštitúciách pre nevidiacich ako multifunkčný nástroj.“

Bohužiaľ, okrem videa vyššie a týchto niekoľkých málo detailov Ford Italia neposkytuje žiadne informácie o tom, ako systém skutočne funguje. Chcú si ponechať výrobné tajomstvo? Alebo iba ešte nevychytali všetky muchy, a tak nechcú púšťať do sveta 90 percentný produkt?

Systém Feel The View bol vyvinutý v spolupráci s firmami GTB Roma a Aedo, spoločnosťou špecializujúcou sa na systémy pomoci pre nevidiacich. Nanešťastie neexistuje zatiaľ žiaden náznak toho, že sa táto inovatívna a užitočná vec presunie do výroby. Možno automobilka plánuje takéto ,,príslušenstvo“ poskytnúť za príplatok, alebo zatiaľ preveruje záujem o takýto produkt.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNissan Sylphy – nový elektrický sedan pre čínsky trh.
Nasledujúci článokBMW M5 Competition – keď Vám 600 koní nestačí.