Domov Poradňa Zabudnuté dieťa v aute! Hrozí mi nejaký trest ak rozbijem okno? Polícia...

Zabudnuté dieťa v aute! Hrozí mi nejaký trest ak rozbijem okno? Polícia má jasnú odpoveď.

Leto je v plnom prúde teploty sa šplhajú pomaly aj k 40-tim stupňom a mierne ochladenie je v nedohľadne. Vychladené auto sa však už chvíľu po zaparkovaní a vypnutí motora stáva rozpáleným skleníkom. Vzniknutá situácia môže ohroziť životy všetkých vo vnútri takto odstaveného vozidla.

Neuveriteľné teplo, ktoré sa najmä na sídliskách či medzi budovami kumuluje vytvára v aute, ktoré je tu odparkované, miesto plné horúceho vzduchu. Každý z nás to pozná, keď príde k autu otvorí dvere a vyvalí sa naňho vlna horúčavy, máte pocit akoby ste sa ocitli v pekle. V uzavretom priestore je kritická hranica pre človeka približne 46 stupňov Celzia. Takáto horúčava vznikne v aute už do necelých 15 minút od vypnutia motora na priamom slnku. Takýto prudký nárast teploty ťažko, zvláda zdravý dospelý človek. Čo však keď sa ocitne samé dieťa v aute ?

Dávajte pozor!

Najviac ohrozenými sa stávajú práve deti, ktoré dospelý nechajú v aute. Vždy sa počas letných dní nájde niekde správa o tom, že rodičia zabudli svoje dieťa alebo domáceho miláčika v rozhorúčenom aute. Všetci potom súdime, ako sa to mohlo stať a akí sú rodičia nezodpovední, no stať sa to môže naozaj každému. Rodič môže byť vystresovaný mať v hlave kopec myšlienok a môže sa stať, že vystúpi z aute a zabudne, bohužiaľ.

Potom však okrem neúmyselných situácií, rodičia sami dobrovoľne vystavia dieťa takejto situácií. Rodičia, ktorí si myslia, že radšej ako budiť dieťa, ktoré práve zaspalo ho na chvíľku nechajú v aute sa dopúšťajú okrem fatálnej chyby aj trestného činu opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. V takomto prípade hrozí trest jeden až päť rokov väzenia, pri deťoch mladších ako šesť rokov až desaťročné väzenie. Bohužiaľ aj z takého malého odskočenia si napríklad do obchodu na 5 minút sa ľahko môže stať 15 alebo 20 ani neviete, ako a vaše dieťa sa už môže nachádzať v ohrození života.

Rozhodujú minúty

Dieťa sa v  aute môže vymknúť alebo uvoľniť ručnú brzdu a nepríjemnosť je na svete. Nehovoriac o situácií najmä v týchto teplách kedy dieťa môže odpadnúť a zomrieť. Koža dieťaťa je obyčajne červená, suchá, až neskôr zbledne. Detské telíčko sa prehrieva a teplota tela sa môže vyšplhať až na 40°C. Z dieťaťa pripútaného pásmi v autosedačke sa pot priam leje. Dieťa začne zrýchlene dýchať, zrýchli sa im tep silno ho rozbolí hlava a môže začať vracať. Väčšie deti bývajú zmätené, nepokojné a, samozrejme, smädné. Neskôr sa objavia kŕče tela a nastane bezvedomie.

Práve kvôli týmto situáciám, kedy dochádzalo k úmrtiam detí v aute, automobilky začali konať. Niektoré moderné autá disponujú systémom, ktorý vás pri vypnutí motora upozorní na eventuálnu prítomnosť osôb na zadných sedadlách.

Ako pomôcť dieťaťu v aute ?!

Ľudia a situácie sú rôzne a práve preto ako sme spomínali stať sa to môže komukoľvek. Ako však postupovať keď uvidíte dieťa v uzavretom aute ? Ak sa auto nachádza napríklad v nákupnom centre, pokúste sa zabezpečiť cez informácie alebo SBS službu vyhlásenie majiteľa vozidla. Ak si však sami neviete poradiť a nechcete urobiť niečo zle, tak radšej kontaktuje políciu, hasičov prípadne všeobecnú linku 112, kde vám dajú inštrukcie čo robiť. Pozornosť treba zbystriť ak vidíte, že dieťa ťažko dýcha alebo zaspáva, radšej neváhajte a zakročte.

zdroj: minv.sk

Nebojte sa rozbiť okno, avšak mimo miesta kde sa dieťa nachádza, aby ste ho zbytočne nezranili a vyberte ho z vozidla. “Ľudia, ktorí idú okolo auta, kde vidia uzamknuté dieťa, veľmi ťažko vedia posúdiť, či to dieťa sa v danom aute nachádza päť minút alebo pol hodinu. V každom prípade je z ich strany potrebné konať a nesmú sa báť, že v rámci toho spôsobia škodu.” píše polícia. “Trestný zákon pozná totiž inštitút krajnej núdze, čo znamená, že človek, ktorý dieťa takto zachráni a spôsobí pri tom škodu, nie je trestne stíhaný” dodáva Lucia Kurilovská na webovej stránke ministerstva. Polícia pravidelne vykonáva preventívnu kampaň na zvýšenie povedomia o takýchto situáciách, kde názorne ukazujú ako poskytnúť prvú pomoc.

Rada na záver

Na záver máme pre vás rady ako predísť takejto situácii. Ak idete s dieťaťom tak si skúste napríklad na zadné sedadlo vedľa neho položiť niečo dôležité. Môže to byť čokoľvek čo potrebujete a bez čoho sa nezaobídete napríklad kabelku, kľúče, peňaženku alebo telefón. Ďalšia rada môže znieť smiešne. Môžete si napríklad vyzuť ľavú topánku a odložiť ju dozadu k dieťaťu. Keď vystúpite hneď tak zistíte, že vám čosi chýba.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElektrické polárne vozidlo Venturi Antarctica prichádza dobiť Antarktídu.
Nasledujúci článokBentley Bentayga dostane ako prvé auto produkčné 22″ karbónové kolesá