Domov Poradňa Ešte ste neprezuli? Spotreba vášho auta môže stúpnuť aj o viac ako liter

Ešte ste neprezuli? Spotreba vášho auta môže stúpnuť aj o viac ako liter

Handsome road assistance worker in uniform changing car wheel on the highway

Jazda v lete na zimných pneumatikách vôbec nie je lacná záležitosť. Neušetríte nič, práve naopak! Český a Rakúsky auto-moto klub prichádza s exaktnými dátami o jazde so zimnými pneumatikami počas letnej sezóny. Výsledky sú prekvapivé…

Podobne ako pred príchodom zimy, aj aktuálne si väčšina motoristov necháva prezúvanie na poslednú chvíľu. Jazdiť na letných pneumatikách v zime, si dnes trúfne už len málo kto, no s prezúvaním opäť na letné si mnoho vodičov nerobí veľkú hlavu. Áno, je pravda, že na zimných pneumatikách v lete šmyk nedostanete, to však neznamená, že so sebou neprináša iné bezpečnostné riziká. Nehovoriac o opotrebovaní samotných pneumatík alebo vyššej spotrebe.

Výhovorkou nie je ani takzvané dojazďovanie zimných pneumatík. Poviete si, v lete ich už dojazdím a na zimu si kúpim nové. Nie, toto rozhodne nie je bezpečné a už vôbec tým nič neušetríte!

O akých konkrétnych rizikách je reč?
  1. Vyššia spotreba

Priemerná spotreba vozidla jazdiaceho v lete so zimnými pneumatikami vzrástla o 10% v porovnaní s vozidlom obutom na letných pneumatikách. Z pôvodnej publikácie vyplýva, že jazdou v lete na zimných pneumatikách, vodič Škody Octavia 1,6 TDI s ročným nájazdom 30 tisíc km zaplatí o takmer 70 eur ročne viac, v porovnaní s riadne prezutým autom. Prepočet je realizovaný z dát vyplývajúcich z roku 2016. Pri dnešnej cene palív sa bavíme o rádovo vyšších cenách.

  1. Opotrebenie behúňa

Vysoké teploty ovplyvňujú základné vlastnosti pneumatiky ako takej. Tá zimná, je primárne stavaná na nízke teploty. Zimné pneumatiky, v porovnaní s letnými, totiž obsahujú v zmesi gumy viac siliky, čo je špeciálne upravený kysličník kremičitý, ktorý sa pridáva do behúňových zmesí. Vplyvom tepla sa opotrebováva samotný behúň čo znehodnocuje celú pneumatiku a výrazným spôsobom skracuje jej životnosť.

  1. Zhoršené charakteristiky vozidla

Mäkká zimná pneumatika v lete spôsobuje, že vozidlo stráca ideálnu jazdnú stopu a vyslovene pláva. Stáva sa zle ovládateľným a mení sa aj jeho brzdná dráha. Tá sa pochopiteľne predlžuje. Pri spoločnom teste Českého ÚAMK s Rakúskym autoklubom ÖAMTC sa preukázalo, že auto na zimných pneumatikách zabrzdí z rýchlosti 80 km/h o 6,4 metra ďalej, ako auto na letných pneumatikách.

Druhou meranou disciplínou bolo opäť brzdenie na suchom asfalte, avšak teraz pri rýchlosti 100 km/h. Kým vozidlo s letnými pneumatikami už stálo, auto s celoročným obutím v rovnakom okamihu ešte stále išlo rýchlosťou 34 km/h.

Poslednou disciplínou bolo brzdenie na vozovke, ktorú pokrývala sedemmilimetrová vrstva vody. Výrazným parametrom pre bezpečnosť je aj vek pneumatiky. Auto so starými zimnými pneumatikami stratilo priamu jazdnú stopu už pri rýchlosti 65 km/h, nasledoval šmyk. To sú jasné dôkazy, že odkladanie prezúvania a jazdenie so zimnými pneumatikami počas letnej sezóny, je nie len že finančne neefektívne ale najmä nebezpečné.

Využite autorizovaný servis so zľavou

Koniec apríla so sebou prináša aj definitívnu bodku za poslednými mrazmi a snehom. Prichádza obdobie častejších rodinných výletov ale aj ciest za vytúženým oddychom. Po náročnej zimnej sezóne, netreba zabúdať ani na dôkladnú kontrolu auta po zime. V rámci prezúvania v autorizovanom servise tak získavate aj dôslednú kontrolu všetkých súčastí vášho vozidla, tak aby ste mohli komfortne a hlavne bezpečne vyraziť za novými dobrodružstvami.

„Pri servisných opravách odporúčame spoliehať sa vždy na originálne diely, ktoré vám zabezpečia kvalitu, bezpečnosť a dlhú životnosť vozidla. Keďže vaše auto používate každý deň a spoliehate sa naň v každej situácii, nemali by ste na týchto dieloch šetriť,“ hovorí Robert Hukel, vedúci popredajných služieb spoločnosti Škoda Auto Slovensko. A existuje cesta, ako si kvalitné diely kúpiť aj výhodnejšie. Značka Škoda ponúka svojim zákazníkom pre vozidlá staršie ako 4 roky vernostný program, tzv. Šekovú knižku.

Ide o knižku plnú zľavových kupónov na Škoda originálne diely so zľavou 20% a tiež pneumatiky z obrovskej ponuky so zľavou 10 % a balíčkom Pneugarancie v cene. Servis vozidla tak môže stáť oveľa menej.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRETRO BMW H2R – pripomeňme si vodíkový koncept z Mníchova
Nasledujúci článokKauza 1 hviezdičky od Euro NCAP pre Daciu Jogger: podrobné info a vysvetlenie