Domov Poradňa Kúpa auta a spôsoby jej financovania. Zistite, aké sú vaše možnosti.

Kúpa auta a spôsoby jej financovania. Zistite, aké sú vaše možnosti.

Kúpa auta nie je práve najlacnejšou investíciou. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre ojazdené alebo nové vozidlo, budete si musieť siahnuť hlbšie do vrecka, alebo nájsť iný spôsob financovania bez nutnosti vynaloženia veľkého obnosu hotovosti. Aké sú možnosti a ktorá z nich je pre vás najvhodnejšia?

Priama kúpa auta

Len málokto uskutočňuje kúpu auta prostredníctvom priamej platby. Okrem toho existujú zákonom stanovené limity týkajúce sa platby v hotovosti, platné od 1.1. 2013 – limit pri kúpe auta od fyzickej osoby je 15 tisíc eur, pri kúpe medzi súkromnou osobou a osobou vykonávajúcou podnikateľskú činnosť je to 5 tisíc eur.

Najčastejšou formou financovania kúpy ojazdeného alebo nového auta na Slovensku je spotrebný úver a leasing. Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý spôsob je vzhľadom na vaše požiadavky vhodnejší?

Kúpa auta prostredníctvom úveru

Obľúbeným spôsobom kúpy auta je úver, teda použitie finančných prostriedkov od banky alebo iného subjektu (napr. online autobazár), poskytujúceho túto možnosť za úplatu, tj. úroky. Splácanie prebieha postupne v stanovej výške a variabilnej lehote. Využiť ho môžete aj na kúpu áut zo zahraničia alebo na kúpu ojazdeného auta.

Spotrebný úver môžeme rozdeliť na:

  • účelový úver, resp. pôžičku na auto – vyžaduje sa doloženie kúpnej zmluvy,
  • bezúčelový úver – je flexibilnejší, neviaže sa na kúpu konkrétneho auta.

Táto alternatíva kúpy auta je výhodná ak: chcete byť okamžitým majiteľom vozidla, ešte nie ste rozhodnutí o konkrétnej kúpe auta a vyžadujete flexibilitu, nemáte dostatočný finančný obnos na zaplatenie preddavku (akontácie), ste platca DPH (jednorázový odpočet).

Tip: Kúpu auta, vrátane poistenia, overenia, možnosti financovania na úver a iných dodatkových služieb môžete realizovať aj prostredníctvom online autobazáru Carvago.

Kúpa auta na leasing

V tomto prípade ide o dlhodobý prenájom, pričom vlastníkom vozidla sa stanete až po skončení leasingovej zmluvy a splatení zostatkovej hodnoty – prednostné právo kúpy.

Táto alternatíva kúpy auta je výhodná ak: máte záujem o konkrétny automobil, predpokladáte jeho používanie po dobu kratšiu ako 5 rokov a vozidlo plánujete vymeniť za nové, nie ste platca DPH.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokInteligentná ponožka či kvetináče, na Slovensko prichádzajú noví smart pomocníci.
Nasledujúci článokMazda prichádza s novými motorizáciami, ktoré by sme v Európe ani nečakali