Domov Recenzie TEST Rolls-Royce Cullinan – auto za 500 000 eur. Rozprávkový príbeh zamrznutých...

TEST Rolls-Royce Cullinan – auto za 500 000 eur. Rozprávkový príbeh zamrznutých jazier

Hovorí sa, že sú autá a potom je Rolls Royce. Jednoducho, kto neokúsil, nepochopí. Ako jedni z mála sme mali exkluzívnu príležitosť stráviť víkend v spoločnosti najluxusnejšieho a najdrahšieho SUV na svete. Cullinan bol najväčší objavený diamant na svete. Názov je preto príznačný, keďže ten od RR má šírku rovné dva metre a rázvor dlhý 3 295 milimetrov.

Náš zážitok započal v Budapešti, odkiaľ sme vyrazili do Bratislavy. Rolls-Royce Cullinan poháňa 6,75-litrový vidlicový dvanásťvalec. Jeho výkon je 420 kW a krútiaci moment dosahuje hodnotu až 850 Nm. Ale o čísla v tomto prípade vôbec nejde. Kultivovaný chod motora vás doslova rozmaznáva, vo vnútri ho prakticky nepočuť, no aj napriek tomu sa naň môžete kedykoľvek spoľahnúť. Veď pri 130 km/h vám ešte stále ponúka viac ako 95 % výkonovú rezervu.

Rolls Royce Cullinan - auto za 500 000 eur, takmer sme ho...

Pri zošliapnutí plynového pedála sa ozve utlmené burácanie, ako keď vám vrie voda v hrnci. Škoda, no rev dvanásťvalca v interiéri je pre značku neprípustný. Mne osobne by rozhodne neprekážal. Podvozok je doslova magický a nedá sa opísať bežne dostupným slovníkom. Aj vďaka tejto kombinácii sa z dlhých diaľničných presunov stáva pôžitok. Aerodynamický hluk prakticky neexistuje, ohýbať zákony fyziky pomáha Cullinanu množstvo hluk-pohlcujúcich výplní a špeciálnych materiálov.

Páči sa mi, že vás počas jazdy nič neotravuje, tak ako vo väčšine dnešných áut a to aj napriek tomu, že auto je nabité bezpečnostnými systémami. Šoférovať Rolls-Royce je skutočný pôžitok. Azda jediná výčitka poputuje k veľkému volantu a nie príliš intuitívnym tlačidlám na ňom. Popasovať som sa musel aj s uskladnením telefónu. Jediné miesto, kam sa zmestil, sa nachádzalo pod lakťovou opierkou v stredovej konzole.

Zamrznutá krása

Rozprávkové dobrodružstvo sa začína v interiéri. Už pri nastupovaní vás o jedinečnosti informuje plaketa na prahoch dverí. -1° of -14° znamená, že ide o prvý zo štrnástich vyrobených kusov limitovanej edície Frozen Lakes. Tá je inšpirovaná nezameniteľnou štruktúrou zamrznutých jazier. To dokonale podčiarkuje skutočnosť, že každý vyrobený Rolls-Royce je jedinečný a nenájdete dva rovnaké kusy.

Sneho-bielemu koženému interiéru sekunduje výrazná tyrkysová. Ručne maľované drevené dosky evokujú štruktúru zamrznutého jazera. Vrcholom je samotný strop, do ktorého sú, opäť ručne, vkladané optické vlákna, vďaka ktorým sa vám nad hlavou rozžiari obloha plná hviezd. Zaujímavosťou sú aj efekty padajúcich hviezd. Pokiaľ máte malé dieťa, vedzte, že bude nesmierne nadšené a zabavíte ho tým na celú cestu.

Dielenské spracovanie je na tej najvyššej možnej úrovni. Výduchy ventilácie sú z poctivého železa a koberčeky z prvotriednej ovčej vlny. Rolls-Royce Cullinan si môžete zakúpiť buď v luxusnej štvormiestnej verzii s masívnym stredovým tunelom, alebo konvenčnej päťmiestnej s lavicou. Vzadu nechýba ani chladnička na šampanské s dvojicou pohárov. V lakťovej opierke je zas ukrytá karafa s ďalšou dvojicou pohárov.

Až na vrchol

Rolls-Royce Cullinan bol stvorený, aby prešiel väčšinu nástrah na akomkoľvek povrchu a zároveň vás odviezol v plnej pompéznosti. Pohon všetkých štyroch kolies, vzduchový podvozok nastaviteľný v troch úrovniach svetlej výšky či špeciálny konfigurovateľný jazdný režim off-road, vám pomôžu zdolať skutočne veľa. Jediným limitujúcim faktorom je vaša odvaha, vzhľadom na cenovku prevyšujúcu pol milióna eur.

K výhodám SUV patrí aj ich vnútorný priestor vrátane toho batožinového, jeho objem môže byť aj viac ako 600 litrov. V našom prípade nechýbala elektricky výsuvná sada dvoch sedadiel nazvaných Viewing Seats. Po tom, čo sa s Cullinanom vyškriabete na nádherný výhľad, si tam môžete vychutnať pohár vychladeného sektu priamo na luxusných sedadlách v kufri.

Viac sa o Rolls-Royce Cullinan dozviete v našom videu:

Rolls Royce Cullinan - auto za 500 000 eur, takmer sme ho...

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHodinky Girard-Perregaux Aston Martin F1 Edition. Majú karbón z monopostov F1
Nasledujúci článokTestovací piloti o vývoji novej Škody Fabia Rally2: je rýchla a výborne sa šoféruje!

1 COMMENT

  1. […] TEST Rolls Royce Cullinan – auto za 500 000 eur. Roprávkový príbeh zamrznutých jazier […]

Comments are closed.