Domov News TECH TEST Samsung Galaxy S23 – malé zmeny navonok, veľké zmeny vo...

TECH TEST Samsung Galaxy S23 – malé zmeny navonok, veľké zmeny vo vnútri

Rok sa s rokom stretol a nás, tak ako každý rok, čaká najnovšia vlajková loď od Samsungu. Zaujme vylepšenou technikou aj dlhšou výdržou. Čo sa teda oproti minulému roku zmenilo?

Po dizajnovej stránke veľké zmeny neočakávajte. V porovnaní s predchodcom prišiel Samsung Galaxy S23 o ochrannú výplň okolo fotoaparátov. Telefón tak pôsobí minimalistickejším dojmom. Zredukovala sa tendencia hojdania telefónu v prípade, ak bol bez obalu položený na stole. Rovnako sa zachoval aj všetkými milovaný matný povrch na zadnej strane, takže odtlačky prstov nemajú šancu. Po ergonomickej stránke sa taktiež prakticky nezmenil. Skvelo padne do ruky a vďaka svojej relatívne nízkej hmotnosti nehrozí, že by vás po celom dni používania bolelo zápästie. Na svoje si prídu aj priaznivci ekológie, pretože séria Galaxy S23 v porovnaní s ostatnými modelmi Galaxy využíva doposiaľ najviac recyklovaných materiálov.

Ideálny displej

Z opačnej strany nás privíta 6,1 palcová Dynamic Amoled 2 X obrazovka. Poskytuje rozlíšenie 1080×2340 s obnovovacou frekvenciou 120 hz, ktorá je modulárna (48-120 hz). Naďalej ponúka rozlíšenie Full HD Plus, čo je momentálne zlatým štandardom v tomto segmente. O niečo sa zvýšila aj maximálna svietivosť, a to na 1750 nitov, čo obzvlášť oceníte pri slnečných dňoch. Nechýba ani certifikácia odolnosti IP68 či ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus 2, ktoré Galaxy S23 dostal ako prvý smartfón vôbec a nájdeme ho na oboch stranách. Výrobca udáva, že by malo zvládnuť pád až z troch metrov priamo na betón. Z pochopiteľných dôvodov sme však túto skutočnosť neotestovali. 

Samsung Galaxy S23

Najväčšie zmeny sa však odohrali vo vnútri telefónu. Séria Galaxy S23 dostala nové chipsety od Qualcommu, konkrétne Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy, ktoré spolupracujú s najnovším operačným systémom Android 13. Ide momentálne o to najlepšie, čo môžete v Android smartfónoch nájsť. Ako napovedajú posledné slovíčka „for Galaxy“, znamená to, že chipset bol špeciálne vyladený práve pre rad Galaxy S23. Vďaka tomu poskytuje vyšší výkon a lepšiu optimalizáciu oproti iným chipsetom rovnakého názvu. S tým sa ruka v ruke zmenilo aj chladenie. Galaxy S23 dostal väčšiu chladiacu plochu, ktorá sa podstatne menej zahrieva pri vyššom výkone, čo pomáha šetriť životnosť batérie. 

Samsung Galaxy S23

A čo zvyšok? 

A pri batérii aj chvíľu zostaneme. Galaxy S23 dostal oproti predchodcovi navýšenie batérie o 200 mAh na konečných 3900 mAh. Nemusí to znieť ako veľký rozdiel, ale opak je pravdou. Smartfón pohodlne vydržal celý deň neustáleho používania, a to aj pri nižších teplotách. Uznanie za to si zaslúži práve nový chipset s vylepšenou optimalizáciou. Čo sa týka nabíjania, tak tu sa nič nové neudialo. Galaxy S23 nabijete s výkonom 25 W z 20 na 100 % za menej ako hodinu. Samozrejmosťou je aj bezdrôtové 15 W nabíjanie. 

Čo sa týka fotografických vlastností, tak trojica zadných fotoaparátov zostala bez zmeny. Znamená to, že trojici dominuje 50 MP hlavný fotoaparát, doplnený o 10 MP teleobjektív s trojnásobným optickým zoomom a 12 MP ultra – širokouhlý objektív. Fotografie sú klasicky kvalitné s dobrým detailom a mierne vyššou saturáciou. Novinkou je možnosť natáčať až 8K video pri 30 fps, ale aj klasické 4k pri 60 fps. Mierne sa zmenila aj predná selfie kamera, ktorá disponuje 12 MP s vylepšenou funkciou autofocusu. Zmena chipsetu sa odrazila vo výslednej kvalite fotografií a videí, najviac to ale uvidíte až pri Galaxy S23 Ultra, ktorý dostal až 200 MP hlavný fotoaparát.

Samsung Galaxy S23

Suma sumárum sa najmenšia vlajková loď medzigeneračne skutočne podarila. Vďaka novému softvéru, väčšej batérii a mnohým optimalizáciám ide o skvelého spoločníka na prácu aj voľný čas. Pokiaľ nie ste amatérskym fotografom a nepotrpíte si na 200 MP fotoaparát s množstvom vylepšení, je Samsung Galaxy S23 vhodným kompromisom. Navyše dostanete ku Galaxy S23 záruku od Samsungu na 5 rokov softvérovej podpory. Cena štartuje na 949 € a k dispozícii sú 4 farby: čierna, krémová, zelená a fialová.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokStávka na odvážny dizajn sa Hyundaiu vyplatila. Tucson je najpredávanejším kompaktným SUV v Európe
Nasledujúci článokNehanební bastardi pracujú na restomode vychádzajúceho z Fiatu Panda 4×4