Domov Recenzie Ani o 10 rokov nebude zastaralá. Prvýkrát sme jazdili s novou Škodou...

Ani o 10 rokov nebude zastaralá. Prvýkrát sme jazdili s novou Škodou Superb Combi

Tretia generácia vlajkovej lode mladoboleslavskej automobilky tu s nami bola takmer 10 rokov. Preto je najvyšší čas pre príchod nástupcu. Škoda Superb Combi štvrtej generácie sľubuje pokročilé technológie, ešte viac priestoru a pestrú paletu motorov. Pri prvom stretnutí však zarezonoval aj jeden negatívny detail.

2024 Škoda Superb - Kto toto vymyslel?! - PRVÁ JAZDA

Pri pohľade na prednú časť sme sa neubránili dojmu, že ide o veľký facelift. Superb 4 nadväzuje presne tam, kde trojka skončila, takže naďalej tu dominujú široké predné svetlá, ktoré nadväzujú na výraznú prednú masku. Samozrejmosťou sú kryštalické prvky, ktoré teraz prichádzajú aj s tyrkysovým podfarbením, čím Superb naberá novú svetelnú identitu. Po funkčnej stránke je dostupný s Matrix LED svetlometmi druhej generácie, ktoré ponúkajú 36 svetelných segmentov. Zo spodnej časti zmizli hmlové svetlomety, ktoré sú teraz integrované do hlavných. Zadné partie si vyžadujú väčší zvyk, ale vyššia úroveň zadných svetiel ponúkne výraznejší svetelný podpis a taktiež uvítaciu animáciu.

Foto: Škoda

Novinka je nepatrne väčšia, na dĺžku meria viac o 40 mm a na výšku viac o 10 mm. Prekvapivo je ale užšia o 15 mm, avšak to je spôsobené tvarovaním nárazníkov, takže dopad na vnútorný priestor to má nulový. V prípade verzie kombi máte k dispozícii 690 litrov v batožinovom priestore, čo je o 30 viac, ako pri predchodcovi. Na zadných sedadlách sa bez problémov usadia aj vyšší pasažieri. Zaujímavo riešený je stredový tunel, ktorý tu je síce vysoký, ale zato úzky, takže ani cestovanie v plnom počte cestujúcich nie je vyslovene nepohodlné. Pre pasažierov vzadu pribudli špeciálne kapsy na telefón a upravená lakťová opierka, ktorá okrem držiakov na nápoje ponúka aj držiak pre mobil.

Škoda Superb batožinový priestor
Foto: Škoda
Posun o dekádu vpred

Najväčší skok je cítiť po usadnutí dopredu. Tu z predchodcu neostalo v zásade nič. Materiálovo pôsobí hodnotnejšie a už aj Superb prechádza na konfiguráciu na základe predvolených štýlov, ktoré určujú zloženie farieb a materiálov. Zamrzel iba klavírový lak na stredovej konzole, ktorý bude náchylný na poškodenie. Mimoriadne efektné sú žiabre na palubnej doske, ale objektívne treba priznať, že ich čistenie bude peklo. Najviac dominuje 13″ stredový displej, ktorý dostal aj nový operačný systém. Kvitujeme novú hornú lištu so skratkami, napríklad pre vypnutie štart-stop systému. Jeho ovládanie je intuitívne, pričom zachované ostali aj hardvérové ovládače, aj keď v novej podobe.

Smart, ale možno unnecessary

Ich názov je Smart Dials a fungujú na rovnakom princípe ako pri autách od JLR. Stlačením troch otočných koliesok meníte ich funkciu, ktorá sa zobrazuje na malých displejoch. Postranné slúžia pre reguláciu teploty a vyhrievania/ventilovania sedadiel, zatiaľ čo na stredový si viete nakonfigurovať 4 najobľúbenejšie funkcie. Bočné fungujú super a je ich možné ovládať v zásade bez potreby uchádzať zrakom od premávky. Pri stredovom sa párkrát stalo, že pri nerovnosti na ceste sme ho omylom stlačili, a tak miesto úpravy hlasitosti začal naplno fúkať ventilátor. Na definitívny verdikt si opäť počkáme na klasický týždňový test, ale je úsmevné, koľko námahy si inžinieri dávajú, len aby sa vyhli tradičnému panelu klimatizácie.

Škoda Superb Smart Dials
Foto: Škoda

Chvíľu zvyku zaberie aj umiestnenie voliča prevodovky za volant a premiestnenie funkcií stieračov na spoločnú páčku so smerovkami a diaľkovými svetlami. Prítomnosť voliču shift-by-wire dáva absolútny zmysel, pretože na stredovej konzole uvoľnil miesto pre väčšie odkladacie priestory a výkonnejšiu bezdrôtovú nabíjačku s aktívnym chladením. Mimochodom, výborný detail je, že v prípade nabíjania telefónu cez kábel viete túto nabíjaciu plochu deaktivovať cez infotainment. V interiéri sa však našlo riešenie, z ktorého ostáva rozum stáť.

Päsť na oko

Ide o kapličku nad digitálnym prístrojovým štítom. Ono to totiž teraz vyzerá, akoby Škoda 90 % času dizajnovania rátala s integráciou displeja do prístrojovky, ale v poslednom momente prišiel rozkaz umiestniť tam samostatný displej. Esteticky to pôsobí naozaj zle, ale aspoň funkčnosť samotnej obrazovky je nezmenená v porovnaní s predchodcom. Navyše k dispozícii je aj head-up displej, ktorého umiestnenie si zrejme tiež vyžadovalo prítomnosť kapličky.

Škoda Superb interiér
Foto: Škoda
Novinka v ponuke môže osloviť milovníkov nafty

Štartovacia ponuka motorov ponúkne dva naftové agregáty 2,0 TDI s výkonovým rozpätím 110 a 142 kW (150/193 k). My sme skúšali slabší a nedokázali sme sa zbaviť dojmu, že pôsobil surovejšie než v minulosti. Či už po akustickej stránke, alebo aj prenosom vibrácií. Pri ustálenom tempe už s týmto problém nebol, ale možno aj toto je dôvod, prečo by doterajší kupci nafty mali porozmýšľať nad základným benzínom.

Škoda Superb
Foto: Škoda

Ten totiž tvorí dobre známa 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k), ktorú poznáme z menších modelov. Tento motor dokáže jazdiť za fantastické spotreby a v Superbe mu pomáha aj elektrická energia. Ide o mild-hybrid, takže nedokáže poháňať celé auto, ale okrem vypínania dvoch valcov teraz dokáže vypnúť aj celý motor a plachtiť. V prípade potreby dokáže dokonca fungovať aj ako extra boost. V prípade, ak by ste mali záujem o čisto elektrickú jazdu, do ponuky sa čoskoro zaradí plug-in hybrid s dojazdom cez 100 km, a neskôr aj výkonnejšie benzínové dvojlitre. Pohon 4×4 je pre Superb dostupný výhradne s najvýkonnejšími motorizáciami a manuál úplne odpadá z ponuky.

Ceny

Novinka v prevedení kombi a so základnou 1,5 TSI e-Tec štartuje od 38 840 €. Naftové agregáty štartujú od 42 240 €, respektíve 46 840 €. Zatiaľ sú dostupné ceny pre vyššie stupne výbav Selection a Laurin & Klement. Najlacnejšia Essence ešte len príde.

2024 Škoda Superb - Kto toto vymyslel?! - PRVÁ JAZDA

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW ID. Buzz GTX je štýlový minivan na ťahanie člnov i koní
Nasledujúci článokToto auto na ceste nepôjde prehliadnuť. Obľúbená značka Slovákov nelogicky “pozliepala štvorce”