Frankfurtský autosalón si okrem klasických modelov pripravil pre návštevníkov aj veľké množstvo konceptov. Jedným z nich je aj CUPRA Tavascan Concept, ktorý sa vyníma na stánku mladej španielskej automobilky. Jedná sa o stelesnenie vízie dravého elektromobilu v spojení s veľkým SUV. 

Meno Tavascan už ako je pri SEATe známe, pochádza z pomenovania lokalít v Španielsku. Konkrétne ide o dedinu, ktorá je v Pyrenejách. Výnimočná je práve svojim krásnym výhľadom a zložením, ktoré dotvárajú nádherné prírodné scenérie. Práve výhľadom by mal byť aj najnovší koncept Tavascan. Pre CUPRU ide o akýsi pomyslený vstup do sveta plne elektrických vozidiel.

CUPRA CEO Wayne Griffiths pri príležitosti mediálneho predstavenia nového prototypu povedal: „Popri CUPRA Formentor, ktorý bude uvedený na trh v priebehu roku 2020 spolu s ďalšími dvoma plug-in hybridnými modelmi, sme sa rozhodli dokázať naše technologické schopnosti na prvom 100% elektrickom športovom modeli CUPRA. S predstavením kompletne elektrického konceptu Tavascan prenášame našu víziu do ulíc a dokazujeme, že aj sila môže byť elektrická.“

Svalnatý zovňajšok…

Práve preto je Tavascan už navonok jasne rozpoznateľný. Jeho dizajn ukazuje, že CUPRA sa chce čoraz viac odlišovať od svojej materskej automobilky. Už na prvý pohľad zaujmú najmä masívne 22″ disky kolies so špeciálnym dizajnom vytvoreným na minimalizovanie odporu vzduchu. V zadnej časti padajúca strecha prechádza do línie, na ktorej sa nachádzajú koncové svelá. Tie sú po celej šírke auta a v strede majú symbolické prepojenie osvetleným logom automobilky. Okrem toho zadnej partii dominuje masívny zadný difúzor, ktorý podčiarkuje svalnatý charakter vozu.

Dravosť zo všetkých strán je jasne ukázaná najmä na prednej maske, kde CUPRA Tavascan pôsobí veľmi naštvaným dojmom. Namiesto klasickej mriežky chladiča sa tu nachádza obrovský otvor, ktorý je vyplnený karbónom. Ten je okrem toho použitý na viacerých partiách vozu ako napríklad spätné zrkadlá či interiér. Zovňajšok zaujme aj špeciálnym lakovaním, ktorý mu dodáva veľmi drahý „look“.

…elegantné vnútro

Vnútro vozu sa nesie v znamení technológií, bielej kože a kompozitných materiálov. Dominantou interiéru je 13″ veľký displej infotainmentu, ktorý dopĺňa 12,3-palcová obrazovka pred vodičom, ktorá slúži ako digitálny prístrojový štít. Plynulé prepojenie karbónu a bielej kože je zhotovené vďaka masívnym karbónovým lištám s ambientným osvetlením, ktoré sa tiahne až na výplne dverí. Na strope sa už samozrejme nachádza Alcantara, ktorá vnútru dodáva dotyk elegancie.

Keď už sme pri CUPRE, určite bude veľmi dôležité to, čo ho bude poháňať. Kompletne elektrický pohon je docielený vďaka dvom elektromotorom, ktoré majú spoločný výkon až 225 kW. Zrýchlenie by malo byť nižšie ako 6,5 sekundy. Výkon je dopovaný batériou umiestnenou v podlahe, ktorá má kapacitu 77 kWh. Tavascanu by to malo zaručiť dojazd až 450 kilometrov. Tavascan je postavený na platforme MEB od Volkswagenu, tá má nízko uložené ťažisko, čím mu dodáva lepšie jazdné vlastnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAktuálne z Frankfurtu 2019: Hyundai i10 N-Line ale aj faceliftovaný IONIQ
Nasledujúci článokAk miluješ klasické autá, tu nesmieš chýbať: Hennessy Classy 2019
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.