Domov Doprava Už je to tu – trojnásobné zdraženie parkovného pre ťažké autá

Už je to tu – trojnásobné zdraženie parkovného pre ťažké autá

Foto: 123rf.com

Len pred niekoľkými dňami sme priniesli článok o štúdii Európskej federácie pre dopravu a životné prostredie, ktorá ukázala, že SUV sú príliš veľké pre európske cesty a parkovacie miesta. Krátko na to motoristický svet v Európe zasiahla správa o trojnásobnom zdražení parkovného v Paríži pre ťažké osobné vozidlá.

Cez víkend sa v Paríži konalo referendum, v ktorom sa obyvatelia mesta mohli vyjadriť k tomu, či súhlasia, aby sa ťažkým vozidlám trojnásobne zvýšila sadzba parkovného na verejných spoplatnených parkoviskách v centre mesta. Aj keď sa z vyše 1,3 milióna oprávnených voličov zúčastnilo referenda necelých 6 %, väčšina (54,5 %) z nich bola za to, aby sa v centre Paríža zvýšila hodinová sadzba zo 6 na 18 eur a na 12 eur vo zvyšku mesta. Tieto ceny však budú platiť len pre návštevníkov mesta, nedotknú sa rezidenčného parkovania, ľudí pracujúcich v Paríži, taxikárov, zdravotníkov či obchodníkov. Vyššie sadzby parkovného budú platiť všetky spaľovacie vozidlá ťažšie ako 1600 kg a elektromobily s hmotnosťou vyššou ako 2000 kg.

Predstavitelia mesta predpokladajú, že nové opatrenie sa dotkne približne 10 % vozidiel. Takisto dúfajú, že podobným krokom sa inšpirujú aj ostatné mestá. Vozidlá typu SUV sú už dlhšie terčom kritiky rôznych organizácií a aktivistov kvôli svojej vysokej spotrebe paliva a veľkým rozmerom. Najbližšie by sa podobná regulácia mohla prijať vo francúzskom Lyone. Paríž by mohol ročne vybrať na zvýšenom parkovnom sumu až 35 miliónov eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.1 / 5. Počet hodnotení 22

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFrance 24
Predchádzajúci článok7 tipov na cestovanie so psom
Nasledujúci článokSubaru Crosstrek má kompletný cenník, v základe má všetko podstatné