Je vám známy pojem ulička pre záchranárov? Ak sa stane na diaľnici niečo, čo upchá premávku, treba to nahlásiť kompetentným úradom a uvoľniť pruh pre záchranné zložky. 

Hlavným znakom leta sú „vyprahnuté mestá“ a preplnené diaľničné úseky. A každý z nás sa už ocitol v nejakej dlhšej kolóne, či už na štátnych hraniciach alebo pri nehode. Ale viete ako sa zachovať, keď sa udeje nejaká kolízia a vy ste zaseknutý v tejto rade?

Zdroj: NDS

V prvom rade si musíte uvedomiť, že niekomu pred Vami môže ísť o život. Podľa mojich skúseností veľa ľudí vie, čo spraviť, ale aj tak to neurobia. Záchranná ulička musí vzniknúť medzi ľavým, najrýchlejším pruhom a tými zvyšnými. Ako pomôcka poslúži vaša pravá ruka.

Palec zobrazuje najrýchlejší pruh vľavo a medzera medzi ukazovákom a palcom je v podstate záchranná ulička. Preto by mala byť prejazdná za každých okolností a pre všetky záchranné zložky a vozidlá s prednostným právom jazdy. Takto sa tvoria záchranné uličky aj v ostatných európskych štátoch ako je Česká republika, Rakúsko či Nemecko.

Zdroj: acz

Treba si dávať pozor aj na čas, kedy sa začne takýto priechod tvoriť. Zákon hovorí jasne – uličku pre záchranné zložky máme vytvoriť už keď prichádzame do kolóny, a nie až pri akútnom prechode napríklad sanitky. Pretože či chceme, či nie, toto je realita na slovenských cestách.

V tom lepšom prípade zostáva pri nehode väčšina vodičov pri zmysloch a nepodľahnú panike zo vznikajúcej rady. Na druhej strane sa veľa krát už stalo, že takto voľná ulička bola doslova lákadlom pre idiotov, ktorí si myslia, že tento voľný pruh bol vytvorený práve pre nich.

Najnovšie by mohla vodičom túto povinnosť ukladať aj najnovšia novela Zákona o cestnej premávke, ktorá hovorí o tom, že vytvoriť záchranársku uličku musí v kolóne na diaľnici každý. Jedná sa o návrh, ktorý 19. júna 2019 schválila vláda, preto to nebude platiť už len pre mentálne vyspelých jedincov, ale pre každého jedného vodiča.

Okrem iného novela hovorí aj o striedavom/zipsovom radení aj pri zbiehaní do jazdných pruhov a napríklad o tom, že ľudia idúci na elektrických kolobežkách sa budú po novom radiť medzi vodičov nemotorového vozidla, takže naďalej už nebudú považovaný za chodcov.

Zdroj: adac

V Českej republike sa na začiatku júla stalo ešte niečo stupídnejšie. Priložené fotografie ukazujú niektorých vodičov, ktorým sa proste nechcelo čakať v kolóne, a tak sa pootáčali a práve záchrannou uličkou zamierili opačným smerom k najbližšiemu zjazdu. No povedzte, príde vám toto normálne?

Na jednej strane chápem, nikomu sa nechce dlhé hodiny čakať v kolóne, ale za nejaký ľudský život mi ten ušetrený čas predsa stojí nie? A druhá vec je, že ak vás zachytí kamera a začnú takýto priestupok riešiť policajti, s najväčšou pravdepodobnosťou prídete o vodičský preukaz. Preto neriskujte, ale buďte trpezlivý!

Zdroj Twitter postu: Twitter

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Abarth 595 Competizione, bojovník s dušou dravca
Nasledujúci článokTest Mitsubishi Outlander 2.0 MIVEC Instyle+, víkendový chalupár