Domov Doprava Most na Bojnickej, na Žabí majer, otvoria v Novembri. Pozor na obmedzenia!

Most na Bojnickej, na Žabí majer, otvoria v Novembri. Pozor na obmedzenia!

Most, ponad železničnú trať, na Bojnickej ulici v Bratislave je pre havarijný stav uzavretý od novembra roku 2019. Bude ho potrebné zbúrať a postaviť nový. Otázne je jeho dočasné využívanie.

Mnohým sa mohlo zdať, že sa s opravou mosta po celý čas nič nedialo, zisťovali sme preto čo sa deje. Vo februári 2020 podľa vyjadrenia magistrátu prebiehala v laboratóriách STU analýza vzoriek odobratých z konštrukcie mosta. Analýza mala presne určite v akom stave sa most nachádza a aj to prečo most zdegradoval do súčasného stavu. Niekoľko rokov dozadu na ňom boli prevedené čiastkové opravy, ktoré mali zabrániť práve spomínanej degradácií mosta.

Nekonečný príbeh

Situácia opäť pokročila v júli 2020, kedy na moste odborníci robili záťažové skúšky a zistili, že riešením havarijného stavu je kompletná výmena mostného telesa.
Stavebná fakulta STU pôvodne konštatovala rozsiahlu delamináciu krycej vrstvy a výraznú koróziu výstuže v konštrukcií mosta. “Z bezpečnostných dôvodov bolo nutné v prvom rade odtiaľ vylúčiť všetku dopravu. Následne sa realizoval prepočet zaťažiteľnosti a záťažovacia skúška, ktorá stanoví druh a režim dopravy, ktorý bude možné dočasne vrátiť na most”. vyjadrila sa samospráva.

Otvoria ho v Novembri, avšak s obmedzením

Z povolenia vydaného hlavným mestom Bratislava na úplnú uzávierku cesty vyplýva, že je mesto povinné odstrániť havarijný stav mosta najneskôr do 01.12.2020.
Nesúvislý asfalt, úzke zákruty a množstvo výtlkov tvoria len časť problémov na obchádzkovej trase smerom na Žabí Majer.
Keďže cesta nie je prispôsobená dennému náporu osobných áut a kamiónov, ktoré tadiaľto prechádzajú a jej trvanie je už neprípustné, pýtali sme sa na magistráte čo sa bude ďalej diať?

K situácií sa nám vyjadrila hovorkyňa hlavného mesta Mgr. Katarína Rajčanová. „Po uskutočnení prepočtu a prevedení zaťažkávacej skúšky bolo prijaté rozhodnutie o umožnení dočasnej prevádzky na moste, ku ktorej by malo prísť v priebehu novembra v závislosti od poveternostných podmienok.“

Čo predstavujú poveternostné podmienky v tomto prípade a aká to je dočasná prevádzka na moste sme sa však nedozvedeli, ďalej však dodáva „Na základe podmienok rámcovej zmluvy bol vybratý dodávateľ stavebných prác a momentálne už prebiehajú zabezpečovacie práce na moste.“
Veríme, že práce budú zrealizované v čo najkratšom možnom čase aby sa dopravná situácia v tomto úseku mesta zlepšila.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOtvorili ďalší úsek diaľnice D4, pohodlne prejdete z Vrakuňe do Biskupíc
Nasledujúci článokLEGO uvádza na trh superdetailný model autíčka Ghostbusters