Obyvatelia mestských častí Pereša a Lorinčíka majú dôvod na radosť. Po vyše 40-tich rokoch mesto na začiatku decembra podpísalo zmluvu o dokončení dôležitej prepojovacej komunikácie.

Nový projekt ušetrí mestu viac ako 465 tisíc eur

Ešte v roku 2018 mesto podpísalo zmluvu s víťazom verejnej súťaže, no primátor mesta Jaroslav Poláček sa rozhodol vyhlásiť novú súťaž. Tú si mesto pripravilo vo vlastnej réžii. Ako sa ukázalo, išlo o dobrý krok, nakoľko spoločnosť Colas Slovakia sa stala spomedzi siedmych uchádzačov víťazom s cenou 465 142 eur.

40 ročné čakanie na prepojenie mestských častí Pereša a Lorinčíka čoskoro skončí

To predstavuje úsporu takmer 5O% oproti pôvodnému návrhu a ušetrí 200 tisíc eur oproti spoločnosti, ktorá vyhrala v roku 2018. Podľa slov primátora je daná lokalita jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich. Vybudovanie tohto úseku výrazne skvalitní život obyvateľom týchto mestských častí. Ušetrené prostriedky má primátor v pláne použiť na rekonštrukciu starších komunikácií, mostov a chodníkov.

40 ročné čakanie na prepojenie mestských častí Pereša a Lorinčíka čoskoro skončí

Poľnú cestu nahradí asfalt

Ide o cestu medzi Perešom a Lorinčíkom v dĺžke 500 metrov. V súčasnosti je hotových a sprevádzkovaných 300 metrov v smere od Pereša a asi 320 metrov v smere od historického jadra Lorinčíka. Súčasťou je chodník a cyklo-chodník. Na ich výstavbe sa podieľal developer spolu s mestom Košice. Zvyšný stredový úsek je aktuálne klasifikovaný ako poľná cesta, no už na konci budúcich letných prázdnin v roku 2021 by mal tento úsek mať už asfaltový povrch. To pozitívne vnímajú obaja starostovia mestských častí. Podľa ich slov sa výrazne zlepší aj riziko záplav, nakoľko projekt obsahuje aj vybudovanie odtokov dažďovej vody.

Starostovia veria, že po komplexnom vybudovaní prepojovacej komunikácie sa upraví aj linka hromadnej dopravy č. 20, ktorá bude môcť ísť z Pereša cez Háje až do Lorinčíka. V tejto súvislosti už prebehli aj rokovania s dopravným podnikom mesta Košice. Linke sa teší najmä starosta Pereša, ktorý tvrdí, že sa výrazným spôsobom vyrieši aj stále hustejšia doprava na Pereši. Dodáva, že pôjde pre významný pokrok pre asi 3000 obyvateľov oboch mestských častí, ktorým nová komunikácia výrazným spôsobom uľahčí cestovanie vrátane úspory času.

Otvorili obchvat Čadce, úsek diaľnice D3 Svrčinovec-Bukov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokViete, prečo sa odporúča zapnúť klimatizácia v zime?
Nasledujúci článokPoznáte znaky na svetlách? Viete, čo znamenajú?