Domov Doprava Objektívna zodpovednosť v praxi. Pilotný projekt spustili v Petržalke

Objektívna zodpovednosť v praxi. Pilotný projekt spustili v Petržalke

Parkovanie v Petržalke je tŕňom v oku azda každého Bratislavčana. Aktuálne prichádza na rad objektívna zodpovednosť za parkovanie v tejto mestskej časti.

Prvé kontroly mestská časť Bratislavy, Petržalka spustila pred pár dňami, 2.9. Tu budú priamo školení zamestnanci skenovať zaparkované vozidlá. Mestská časť chce dosiahnuť správnosť parkovania v celej Petržalke a predísť tak nezrovnalostiam.

Pokuta na majiteľa

„Po novom bude môcť mestská polícia, aj poverení zamestnanci mesta vykonať foto-dokumetáciu priestupku a systém automaticky odošle pokutu majiteľovi auta e-mailom alebo poštou. Predíde sa tak zbytočnému obúvaniu papúč,“ vysvetlilo hlavné mesto.

Porušenie pravidiel cestnej premávky, tak bude riešený cez inštitút objektívnej zodpovednosti. Oficiálni kontrolóri a inšpektori tak budú môcť tieto priestupky riešiť. Poukázala na to aj májová zmena zákona o cestnej premávke. Osadzovanie papúč a aktuálny postup parkovania v Bratislave je podľa magistrátu časovo extrémne náročný. Odstránenie akejkoľvek papuče a vypísanie pokutového bloku bolo neefektívne.

koronavírus

Zľava za skorú platbu

Ak pokutu uhradíte do 15 dní, zaplatíte o tretinu menej. Po 15tich dňoch je potrebné zaplatiť celú výšku pokuty. Rovnaký „sadzobník“ platí aj vtedy, ak vám namerajú vyššiu povolenú rýchlosť, než je predpísaná na aktuálnom úseku. Ak po 15tich dňoch však nepríde k uhradeniu čiastky, vec prechádza na exekučné konanie. Ak si myslíte, že ste priestupok nespáchali, môžete podať odpor formou uvedenou v doručenom rozkaze.

Magistrát bude pochopiteľne sledovať lehotu na zaplatenie. Občania si dôkazy o spáchaní priestupku budú môcť pozrieť aj online na stránke, ktorá vám dôjde e-mailom. Hlavné mesto Bratislava apeluje na to, že pokuty budú vydávané bezodkladne do niekoľkých pracovných dní.

Aké budú výhody?

Priestupky, ktoré vie mesto dokázať a bude postihovať, sú parkovanie bez zaplatenia parkovného na miestach s plateným parkovným (rátajú sa sem aj rezidenčné zóny), státie na chodníku bez zachovania legislatívne stanovej šírky na prechod, parkovanie na zelených plochách, zastavenie a státie na miestach vyhradených pre ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) bez preukazu ŤZP. Taktiež zastavenie a státie spôsobom, keď je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Objektívna zodpovednosť má podľa mesta zabezpečiť zrýchlený postup pri kontrole parkovania. “Bude tak možné s dostupnými kapacitami vykonávať kontroly častejšie. Pre tých, ktorí pravidlá porušujú, bude ťažšie vyhnúť sa postihu, vďaka čomu budú napríklad parkovacie miesta postupne dostupnejšie pre tých, ktorí pravidlá dodržiavajú,” vysvetlila bratislavská samospráva.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Mercedes Benz EQA 250 – vstupná brána do elektrických Mercedesov
Nasledujúci článokS kúpou jazdených vozidiel sa v lete roztrhlo vrece. Aké autá volili Slováci?