Domov Doprava Dovolenka autom k Jadranu bude stáť viac, nie však kvôli palivu

Dovolenka autom k Jadranu bude stáť viac, nie však kvôli palivu

Dovolenkové obdobie začalo. Pre mnohých Slovákov je dovolenka pri mori príjemným spestrením letných dní a zdrojom oddychu. Po nie úplne najľahšom období spôsobenom pandémiou sa otvárajú hranice aj pre zahraničných turistov. No zdražovanie palív, ale aj ostatných vecí a poplatkov nám môže urobiť prievan v peňaženkách.

Dovolenka pri mori sa po dvoch rokoch stane skutočnosťou pre väčšie množstvo ľudí, keďže obmedzenia kvôli pandémii pominuli. Kde pandémia skončila, tam pokračuje zdražovanie a komplikuje situáciu mnohým z nás. Okrem celkovej inflácie a kríze na trhu s palivami rastú ceny aj ostatných vecí. Zdražovaniu sa nevyhli ani poplatky za diaľnice. Ak ste sa rozhodli ísť na letnú dovolenku k moru autom, musíte rátať s upravenými, teda vyššími cenami za diaľničné známky či mýto. Pozitívom je, že zdražovanie síce pocítite, ale nejde o nič drastické. Pripravili sme si pre vás sumár diaľničných poplatkov. Tak pozorne čítajte, kde a koľko zaplatíte.

Maďarsko

Začnime Maďarskom, keďže veľké množstvo ľudí cestuje k Jadranu práve cez Maďarsko. Tam aktuálne zaplatíte za 10-dňovú diaľničnú známku 3 820 forintov, čo je v prepočte zhruba 9,60 eur. V porovnaní s minulým rokom tak došlo k zdraženiu o 320 forintov. No to hovoríme o diaľničnej známke zakúpenej na čerpacej stanici. Maďarsko má okrem dvojitých cien za palivá rozdiel aj pri nákupe diaľničnej známky digitálne a v eurách. V takomto prípade vás známka vyjde viac než 14 eur.  Pozor si však treba dať  na rozdiel medzi diaľničnými známkami D1 a D2. D1 slúži pre osobné motorové vozidlá s kapacitou až 7 osôb. Pozor známku D2, si musíte zakúpiť ak patrí vaše vozidlo do kategórie N1 (teda ľahké úžitkové vozidlá, sem patria aj pickupy). Rovnako sem patri aj obytné autá a autá na prepravu viac ako 7 osôb. Tu sa cena digitálnej diaľničnej známky hýbe okolo 28 eur.

Diaľničnú známku v Maďarsku je potrebné uhradiť ešte pred jazdou po diaľnici! Nefunguje to ako u nás, že máte čas do polnoci daného dňa. Ak ste omylom vošli na diaľnicu a nemáte kúpenú diaľničnú známku nič sa nedeje máte 60 minút na to aby ste si ju zakúpili inak vám hrozí pokuta.

zdroj: AUTOVIGNET HU

 

Rakúsko

Ak sa rozhodnete cestovať cez Rakúsko, majte na pamäti jednu dôležitú vec. Pri nákupe diaľničnej známky cez internet jej platnosť začína až o 18 dní.(uvádza spoločnosť ASFINAG). Ide o novinku v pravidlách, nakoľko sa v Rakúsku rozhodli rešpektovať zákon vrátenia tovaru pri nákupe cez internet. To znamená, že ako spotrebiteľ máte právo do 14 dní od nákupu cez internet tovar, teda v tomto prípade diaľničnú známku, vrátiť. Praktická rada, ak o vašej ceste viete dopredu a dovolenku máte dlhšie naplánovanú, určite si kúpte diaľničnú známku skôr. Ak cestujete narýchlo, zostaňte verní klasickej nalepovacej diaľničnej známke. Vyhnete sa tak možným problémom s rakúskymi policajtami. Aj v Rakúsku sa zdražovalo, na 10-dňovej známke rozdiel činí iba 10 centov a jej cena tak je 9,60 eur.

Slovinsko

Postupujeme na našej trase k Jadranu a ocitáme sa v Slovinsku. V Slovinsku si treba dať pozor na fakt, že na rozdiel od nás, Maďarov či Rakúšanov nemáte možnosť kúpy 10-dňovej diaľničnej známky. Ak sa rozhodnete ísť cez Slovinsko, môžete si zakúpiť buď 7-dňovú alebo mesačnú diaľničnú známku. Otázne je či vám týždenná vystačí aj na cestu späť. Mesačná vás vyjde na 38,40€. Čo je skoro úplne rovnako, ako keby si kúpili dvakrát diaľničnú známku na týždeň. Cena týždennej je 21,80€. Je iba na vás, pre ktorý variant sa rozhodnete. Diaľničnú známku si tiež  po novom viete zakúpiť aj online.

zdroj: si-vignette.com
Chorvátsko

Tak a sme tu. Chorvátsko, ako cieľová destinácia mnohých dovolenkárov, zatiaľ mýto nezdražilo. To znamená, že aspoň prejazd Chorvátskom vás nebude stáť na poplatkoch ani o cent viac. Presné ceny uviesť nevieme keďže to záleží od úsekov, ktorými prechádzate. Ak to však predsa len chcete vedieť presne, ceny nájdete napríklad aj na tomto linku. Najväčšia novinka však príde o tri roky. Nekonečným radom na mýtnych bránach odzvoní, keďže sa zmení celý systém platby za jazdu po diaľnici. V roku 2025 by mali chorváti zaviesť do praxe elektronický mýtny systém. Či sa im to podarí je otázne, keďže sa o tom hovorí od roku 2016 a spustený mal by tento rok 2022. Možno ste už zachytili aj nie úplne starú informáciu v médiách, že od budúceho roka dá Chorvátsko zbohom svojim kunám a nahradí ich eurom. Dovolenka tak bude pre nás jednoduchšia a v rovnakej mene ako sme zvyknutí.

Dôležité je sa vždy pred cestou uistiť a utvrdiť si aktuálne zmeny v krajinách, cez ktoré sa rozhodnete prechádzať. Či zvolíte jednu alebo druhú trasu, cena bude určite vyššia a to najmä kvôli cenám palív. Čo sa však týka poplatkov za diaľnice a spoplatnené cesty, mohlo to byť aj horšie. Nám už nezostáva nič iné, iba vám popriať šťastnú cestu a nech vaša dovolenka pri mori splní všetky vaše očakávania a hlavne si oddýchnite!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST SsangYong Tivoli Grand – toto je dôvod prečo automobilka raketovo rastie
Nasledujúci článokPorsche presúva výrobu, iné riešenie nemá. Toto je dôvod