Domov Doprava Teplu a poteniu dávajú zbohom. 97 % autobusov bratislavskej MHD je klimatizovaných

Teplu a poteniu dávajú zbohom. 97 % autobusov bratislavskej MHD je klimatizovaných

Dopravný podnik Bratislava (DPB) v priebehu najbližších dní zaradí do premávky nové autobusy. Počet klimatizovaných autobusov sa tak dostane na úroveň takmer 100 %.

Nízkopodlažné, klimatizované, 12-metrové vozidlá v celkovom počte 63 kusov nahradia 12 až 14-ročné autobusy. Nové krátke autobusy DPB postupne nasadí najmä na linky 99, 95, 94, 90, 87, 80, 192, 65, 53 a 20, kde nahradia staršie typy vozidiel bez klimatizácie.

Za necelé 3 roky 150 nových autobusov

„Uvedomujeme si, že ak chceme, aby obyvateľky a obyvatelia vo väčšom využívali našu verejnú dopravu, musíme ju skvalitňovať, aby bola pohodlná, moderná a bezpečná. Len pred pár týždňami sme predstavili ďalšiu várku nových vozidiel z veľkej objednávky osemnásťmetrových autobusov. Som rád, že dnes dopĺňame do vozidlového parku dopravného podniku ďalšie nové autobusy s modernou výbavou – tentoraz dvanásťmetrové v počte šesťdesiattri kusov. Od roku 2020 celkovo pribudlo stopäťdesiat nových kvalitných autobusov s kamerami, klimatizáciou a informačnými systémami. V budúcom roku prídu na rad nové električky, aj trolejbusy. Ďakujem kolegom z DPB, že sa nám spoločne darí modernizovať vozidlový park, ale aj obnovovať infraštruktúru a vytvárať tak lepšie podmienky pre vodičov a cestujúcu verejnosť,” uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Zákazka za 19 miliónov

Celkový objem rámcovej zmluvy na kúpu až 80 autobusov typu SOR NS 12 diesel spĺňajúcich emisnú normu Euro 6e predstavuje vyše 19 miliónov eur. „Systematickou prácou sa nám darí mestskú hromadnú dopravu zlepšovať a postupne sa približovať mestám, kde je prirodzenou prvou voľbou. Náš dopravný podnik investuje do obnovy vozidlového parku, rozvoja infraštruktúry a tiež efektívnejšou prevádzkou sporí finančné prostriedky, ktoré reinvestuje do pracovného prostredia zamestnancov. Aj pri tomto
nákupe sme si opäť dali záležať na každej drobnosti. Autobusy budú v úplne novom dizajnovom nátere a do výbavy dostanú všetky najnovšie technológie, ktoré cestujúci poznajú z najnovších kĺbových autobusov. Okrem masívnej obnovy vozidlového parku autobusov, ktorých bude do konca jesene dokopy až stopäťdesiat, sa už budúci rok taktiež výrazne obmení vozidlový park električiek a trolejbusov,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

Moderná výbava

Autobusy budú vybavené koženkovými sedadlami, nerezovými držadlami a madlami, WiFi internetovým pripojením, USB nabíjačkami, systémom automatického počítania cestujúcich a fotobunkou nad každými dverami. Účinnosť klimatizácie znásobia tónované sklá. Klimatizácia bude spúšťaná automaticky, a to v závislosti od vonkajšej teploty a teploty v interiéri autobusu. Súčasťou informačného systému budú farebné informačné tabule a vnútorné displeje, ktoré cestujúcim zobrazujú i aktuálne odchody ďalších liniek v reálnom čase. Novinkou vo výbave pre vodiča bude systém monitorovania mŕtveho uhla.

Na budúci rok DPB očakáva dodanie 50 nových trolejbusov, 30 nových električiek a 4 vodíkových autobusov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDPB
Predchádzajúci článokPolestar 3 je výkonným elektrickým SUV s dojazdom viac než 600 km
Nasledujúci článokVzácny Nissan GT-R50 od Italdesign s poradovým číslom 11 je na predaj