Domov Doprava 5G zmení automobilový priemysel

5G zmení automobilový priemysel

Z hľadiska maximálnej rýchlosti je 5G 100-krát rýchlejšie ako 4G. To znamená, že počas doby, ktorá trvala na stiahnutie iba jedného kusu dát pomocou 4G, to isté mohlo byť stiahnuté 100-krát cez sieť 5G. Viete si len predstaviť, ako je táto rýchlosť dôležitá pre pripojené auto, pokiaľ ide o množstvo údajov, ktoré bude potrebné zdieľať?

Podľa Dr. Joy Laskara, CTO spoločnosti Maja Systems, budúce autonómne autá vygenerujú takmer 2 petabity údajov, čo zodpovedá 2 miliónom gigabitov. „S pokročilým pripojením Wi-Fi bude prenos údajov z autonómneho vozidla trvať 230 dní,“ povedal Laskar. S 5G v autách by tento čas klesol z 230 dní na niečo viac ako 2 dni.

Vývoj a využívanie 5G napredujú rýchlo

S pokrokom v priemysle 4.0 a IoT sa táto oblasť teší na budúcnosť prepojených a autonómnych vozidiel. Vzniknú nové obchodné modely, ktoré povedú k rozvoju viacerých revolučných služieb. Prísľub technológie 5G oživil našu predstavivosť, pretože prináša ultravysokorýchlostný prenos dát a nízku latenciu, čo znamená rýchlejšie reakčné časy a lepšiu spoľahlivosť. Dnes sa milióny vozidiel pripájajú k mobilným sieťam pre navigáciu v reálnom čase, pripojený infotainment a pohotovostné služby. Nové mobilné siete, ako je 5G, však umožnia ďalšie aplikácie, ako je autonómne riadenie, vozidlo-2-vozidlo (V2V), vozidlo-2-infraštruktúra (V2I), sieť vozidla-2 (V2N) a komunikácia vozidlo-2-chodec (V2P). Zvýšená priepustnosť, spoľahlivosť, dostupnosť a nižšia latencia 5G umožnia nové aplikácie citlivé na bezpečnosť, ktoré sú známe ako V2V/V2I (V2X alebo Vehicle-to-Everything).

Odvážne vízie

Podiel automobilov s podporou 5G, ktoré sú aktívne pripojené k službe 5G, sa podľa spoločnosti Gartner zvýši z 15 % v roku 2020 na 74 % v roku 2023 a v roku 2028 dosiahne 94 %.  Do roku 2023 sa automobilový priemysel stane najväčšou trhovou príležitosťou pre riešenia 5G IoT. Bude to predstavovať 53 % celkovej príležitosti koncového bodu 5G IoT v danom roku.

Výrazne bezpečnejšie na cestách

Účinok 5G prinesie automobilovému sektoru miliardové tržby, ale jeho vplyv sa prejaví ešte viac. Podľa spoločnosti Gartner do roku 2035 5G tiež umožní predaj vo výške viac ako 1,4 bilióna dolárov v odvetviach automobilového použitia ako je poľnohospodárstvo, baníctvo, stavebníctvo a doprava. Pre spotrebiteľov bude V2X podporovaný 5G nepochybne zohrávať neoddeliteľnú úlohu pri zlepšovaní efektívnosti prevádzky a znižovaní kolízií. Napríklad komunikácia V2V umožňuje vozidlám snímať prekážky mimo zorného poľa. Mohli by to byť zdieľané videoinformácie medzi autami a zdieľané informácie od chodcov a infraštruktúry. Morgan Stanley verí, že by to mohlo ušetriť odhadovaných 500 miliárd dolárov z dôvodu znižovania počtu nehôd. Vďaka 5G V2X bude dochádzanie do práce bezpečnejšie.

Pokročilé autonómne riadenie

5G nám umožní využiť plný potenciál pokročilých technológií CASE (Connected, Autonomous, Shared, a Electrified) s umelou inteligenciou, virtuálnou realitou a “internetom vecí“ (IoT). Autonómne autá používajú stovky senzorov, vďaka ktorým sú vozidlá rýchlejšie a inteligentnejšie, a majú veľkú závislosť od údajov. Auto budúcnosti bude mobilná kancelária. Hlasové kokpity vozidiel poháňané umelou inteligenciou budú usmerňovať predaj, marketing, služby a aktivity elektronického obchodu. Automobilový priemysel prechádza masívnou digitálnou transformáciou. Do roku 2030 budú autá viac prepojené, autonómne, zdieľané a elektrické (CASE).

Aj výroba áut je jednoduchšia

5G sa chystá zmeniť výrobu prostredníctvom bezpečného pripojenia takmer v reálnom čase, ktoré povedie k transformačnému zvýšeniu produktivity, rýchlosti a efektívnosti. Automobilový priemysel bude medzi prvými, ktorý z toho bude mať prospech. Pozrime sa na konkrétny príklad, Mercedes-Benz. Ten sa nedávno spojil so spoločnosťou Telefónica Germany, aby mu umožnila výrobu automobilov 5G prostredníctvom súkromnej siete 5G pre Mercedes-Benz v závode spoločnosti Sindelfingen v južnom Nemecku. Jörg Burzer, člen divízneho predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz Cars, Production and Supply Chain, uviedol: „Inštaláciou lokálnej siete 5G sa prepojenie všetkých výrobných systémov a strojov v závodoch Mercedes-Benz Cars v budúcnosti stane ešte inteligentnejším a efektívnejším. To otvára úplne nové výrobné príležitosti.“

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCertifikát kvality, garancia pôvodu a stavu, či výhodné financovanie. Škoda Plus kultivuje trh s jazdenými vozidlami
Nasledujúci článokFord McLaren Mustang SVP M81 – keď ani značka nepomôže