Domov Doprava Amsterdam postavil garáž za 50 miliónov eur. Pre bicykle

Amsterdam postavil garáž za 50 miliónov eur. Pre bicykle

Nie je to len garáž. Je to aj významné architektonické dielo. Časť garáže sa totiž nachádza pod vodou.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Holandsko je obzvlášť priateľské k bicyklom. Štatistiky z tejto krajiny uvádzajú, že každá štvrtá cesta kratšia ako 7,5 kilometra sa tu uskutoční na bicykli. Podiel cyklotrás (35 000 kilometrov) v porovnaní s cestami (140 000 kilometrov) je vyšší ako kdekoľvek inde v Európe. V rebríčku 10 najlepších miest na svete, ktoré sú pre cyklistov najpriateľskejšie, je päť z Holandska: Groningen, Zwolle, Utrecht, Amsterdam a Rotterdam.

A práve Amsterdam od začiatku februára prevádzkuje azda jednu z najmodernejších garáží pre bicykle na svete. Ponúka priestor pre zaparkovanie 6 300 bicyklov. Na mieste je k dispozícii aj 700 bicyklov na požičanie. Kapacita garáže sa má onedlho dokonca ešte rozšíriť, a to až na 11 000 miest. Garáž ponúka užívateľom systém semaforov ukazujúcich voľné miesta aj výťah. Parkovanie je prvých 24 hodín bezplatné, potom je cena za deň 1,35 eur.

garáž pre bicykle

Budovanie infraštruktúry podporuje prirodzený prechod k ekologickej doprave

Parkovisko sa nachádza pod amsterdamskou hlavnou stanicou, takže cyklisti sa rýchlo vedia prepraviť tam, kam potrebujú. Keďže sa odhaduje, že počet bicyklov v hlavnom meste Holandska čoskoro dosiahne počet jeden milión, takže obrovské parkoviská pre bicykle sú opodstatnené. Projekt počas realizácie postihlo množstvo komplikácií, premávka v okolí stanice bola obmedzená, čo malo za následok dlhé kolóny. Vodu bolo potrebné odčerpať a vyťaženú zeminu museli odvážať člny. Náklady na stavbu tejto garáže sa vyšplhali na približne 50 miliónov eur. Podľa predstaviteľov mesta i vládnych činiteľov však išlo o nevyhnutnú investíciu, ktorá v konečnom dôsledku podporí prechod ďalších skupín obyvateľov na ekologickejšiu dopravu.  na prestížny projekt: okolo 50 miliónov eur. A veľa dopravných zápch v centre mesta. Napriek tomu sa zodpovední držali projektu. Viviane Heijnen, holandská ministerka infraštruktúry, od svojho nástupu do úradu začiatkom roka 2022 napĺňa ambiciózny plán: chce prinútiť ešte viac ľudí, aby presedlali z áut na bicykle.

Stationsplein Underwater Bike Parking at Amsterdam Centraal

Cyklistika je nielen zdravá, ale aj stojí za slobodou a nezávislosťou naprieč generáciami,” hovorí. Medzi jej ďalšie projekty patrí okrem budovania poschodových parkovísk v iných mestách aj  rozširovanie siete cyklotrás a zlepšovanie výchovy detí k bezpečnosti na cestách. V Amsterdame dúfajú, že nové parkovisko odbremení nadzemné parkovacie miesta pre bicykle v okolí vlakovej stanice. V minulosti pravidelne dosahovali svoje kapacitné limity. V najbližších mesiacoch sa preto majú postupne demontovať.

Škoda Octavia VS. nosiče na bicykel!? - Startstop.sk - TEST

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSoul ruší parkovacie miesta pre ženy. Vznikli, aby ich…
Nasledujúci článokAudi TT Final Edition dáva zbohom starým časom