Domov Doprava Hranicu s Ukrajinou bude strážiť 12 nových Tucsonov

Hranicu s Ukrajinou bude strážiť 12 nových Tucsonov

Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ si včera prevzal od štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Tomáša Opartyho kľúče od nových vozidiel. Obnova autoparku hraničnej a cudzineckej polície je financovaná z Fondu pre vnútornú bezpečnosť.

Hraničná a cudzinecká polícia dostala 12 kusov vozidiel Hyundai Tucson 1,6 T GDI (110 kW) 4×4 so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou v hodnote 402 203 eur.  Súčasťou dodávky je aj sada zimných pneumatík s diskami a servis na 5 rokov alebo po najazdení 150 tisíc km.

Veľmi ma teší, že výsledkom verejného obstarávania je priemerná cena 33 500 eur za jedno vozidlo, a to  vrátane servisu a zimného prezutia. Vozidlá sa budú využívať na plnenie úloh v rámci vykonávania kontroly a dozoru na vonkajších hraniciach Schengenského priestoru, ktoré zabezpečujú OHK PZ RHCP Sobrance a MZJ PZ RHCP Sobrance. Tieto policajné útvary plnia špecifické operatívno-taktické úkony na celej vonkajšej štátnej hranici SR s Ukrajinou, preto je kvalitný vozový park aj pre tieto zložky dôležitý,” uviedol štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

OHK PZ a MZJ RHCP Sobrance pôsobia v prihraničnom území, medzi ich úlohy patrí monitorovanie operatívnej situácie na štátnej hranici, ako aj pátranie a spolupodieľanie sa na zadržaní osôb, ktoré nedovolene prekročili štátnu hranicu SR. Policajti zaradení na MZJ PZ Sobrance  sú zároveň operatívne zaraďovaní ako podpora pre činnosti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii.

Obnova vozového parku polície bude pokračovať

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky podľa Koncepčného plánu obnovy osobných vozidiel MV SR na roky 2022-2031 využíva automobilovú a dopravnú techniku v počte presahujúcom 10 tisíc kusov. Portfólio vozového parku má široký záber od osobných automobilov (6 633 ks) cez ľahké úžitkové automobily až po nákladné vozidlá, autobusy a špeciálnu techniku potrebnú pre Policajný zbor a Hasičský a záchranný zbor Slovenskej republiky. Cieľom obnovy vozového parku je znížiť priemerný vek vozidiel zo súčasných 9,5 roka na 6,5 roka a zredukovať bežné výdavky na servis a údržbu.

Zaujímavé štatistické fakty:

  • priemerná spotreba osobných vozidiel rezortu je 8,4 l/100 km;
  • osobné vozidlá MV SR ročne najazdia spolu 131,1 mil. km, čo predstavuje v priemere 19 765 km na jedno osobné vozidlo
  • 13 mil. Eur. sú celkové priemerné ročné náklady vozového parku na servis a údržbu
  • 27 900 ton CO2 vyprodukujú osobné vozidlá MV SR za rok.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutonómne autá ako nástroj MHD? V Nemecku sa chystajú spustiť unikátny projekt
Nasledujúci článokZačala sa výstavba nového mostu cez Dunaj, prepojí nás s Maďarskom