Domov Doprava V obci sa rútil rýchlosťou 118 km/h. Na kolobežke a bez prilby

V obci sa rútil rýchlosťou 118 km/h. Na kolobežke a bez prilby

Polícia Slovenskej republiky na Facebooku informovala o kolobežkárovi, ktorý sa v obci rútil rýchlosťou až 118 km/h. Aké kolobežky dosahujú takéto vysoké rýchlosti?

Policajti Okresného dopravného inšpektorátu v Liptovskom Mikuláši zistili v mestskej časti Liptovského Mikuláša – Demänovej priestupok vodiča elektrokolobežky, ktorý prekročil najvyššiu dovolenú rýchlosť. Polícia uviedla, že elektrickú kolobežku viedol 43-ročný muž rýchlosťou až 118 km/h, o čom svedčí obrázok z policajného radaru. Ako je vidieť z fotografie, muž na sebe nemal prilbu ani žiadne iné ochranné prvky. Vodič bol zastavený, skontrolovaný, vykonal dychovú skúšku s negatívnym výsledkom a jeho protiprávne konanie bude prejedané v správnom konaní.
Mnohých v diskusii pod príspevkom polície na sociálnej sieti zaujíma, aké elektrické kolobežky vedia dosiahnuť takéto vysoké rýchlosti. Zjavne totiž nešlo o cestu z kopca. Mohlo ísť napríklad o elektrickú kolobežku, ktorá je určená na špeciálne preteky. Pretekárska e-kolobežka S1-X eSkooter vie hravo prekročiť rýchlosť 100 km/h. Táto kolobežka disponuje pohonom oboch kolies, má aerodynamický podvozok vyrobený z uhlíkových vlákien, časti odpruženia vyrobené z hliníka a dva 6 kW elektromotory umiestnené v kolesách. Motory sú poháňané batériou s kapacitou 1,5 kWh. Riadiaca jednotka sústavne vyvažuje krútiaci moment medzi kolesami, aby udržala stabilitu pri vysokých rýchlostiach. Tieto kolobežky majú aj tzv. funkciu overboost, čím môžu krátkodobo zvýšiť svoj výkon a tým pádom aj maximálnu rýchlosť. Hmotnosť takejto kolobežky je približne 33 – 36 kg.

Ďalšou možnosťou je, že pán riadil kolobežku Weped SST. Tá podľa výrobcu dokáže vyvinúť rýchlosť až 130 km/h. Kolobežka disponuje batériou s kapacitou až 3,2 kWh, čím môže prejsť na jedno nabitie takmer 130 km. Taktiež mohol stáť na kolobežke s označením Dualtron X2, ktorá však podľa technických údajov dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť “len” 110 km/h. Pravdepodobne najrýchlejšou kolobežkou na svete je Rion RE90, s ktorou sa po asfalte môžete preháňať rýchlosťou až 160 km/h.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 25

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJPolícia Slovenskej republiky
Predchádzajúci článokNa Slovensku sa predáva benzín za takmer 3,80 €/liter, nájdete ho na…
Nasledujúci článokJazdili sme so Škodou Kamiq za 30-tisíc eur. Má kolesá zo zlata, pýtali sa nás ľudia na ulici