Domov Doprava V Česku pribudne nová dopravná značka. Viete, čo znamená?

V Česku pribudne nová dopravná značka. Viete, čo znamená?

Foto: Ministerstvo dopravy Českej republiky

Od 1.1.2024 vstúpi v Česku do platnosti hneď niekoľko legislatívnych zmien v cestnej premávke. Jednou z nich budú aj nové dopravné značky. V tomto článku sa sústredíme na vysvetlenie významu označenia parkoviska P+D. Čo presne znamená a kde sa bude nachádzať? 

V Česku sú momentálne bežnou súčasťou miest parkoviská označené ako K+R, čo doslovne znamená Kiss and Ride, v preklade pobozkaj na rozlúčku a choď. Toto parkovisko je určené na krátke zastavenie vozidiel za účelom naloženia alebo vyloženia osôb, ktoré ďalej pokračujú hromadnou dopravou. Väčšinou je státie na týchto parkovacích miestach obmedzené na minúty dodatkovou tabuľkou. Parkoviská K+R teda neslúžia na odstavenie motorového vozidla, ale iba na krátkodobé zastavenie.

Nemenej známe aj zo slovenských ciest je parkovisko P+R, teda Park and Ride, v preklade zaparkuj a choď. Takéto parkoviská nájdete napríklad na okrajoch Prahy alebo Bratislavy. Parkovanie je tu určené pre všetkých motoristov, ktorí tu zaparkujú a ďalej pokračujú hromadnou dopravou. Niekedy sa môžete stretnúť aj s označením P+G (Park and Go), teda zaparkuj a choď pešo alebo B+R (Bike and Ride), čo je záchytné parkovisko pre cyklistov, ktorí ďalej pokračujú hromadnou dopravou.

parkovisko, dopravná značka
Foto: 123rf.com
Zaparkuj a choď

P+D (Park and Drive) alebo v preklade zaparkuj a choď je označenie nového typu parkovísk určených na zaparkovanie vozidiel, ktorých vodiči budú pokračovať ďalej ako spolujazdci v inom vozidle. Takéto parkoviská môžu obsahovať aj dobíjacie stanice pre elektromobily, prípadne stojany na úschovu bicyklov. Na rozdiel od existujúcich parkovísk typu P+R alebo K+R tu nedochádza k zmene druhu dopravy, ale len k prestupu viacerých osôb do iného vozidla. Preto budú tieto parkoviská budované ďalej od centier miest, napríklad prvé vzniknú v okruhu približne 50 km od Prahy.

Parkoviská typu P+D sú už úspešne prevádzkované napríklad v Rakúsku, Nemecku, Belgicku, Francúzsku alebo Holandsku. V Česku sa v roku 2024 objaví vôbec po prvýkrát. Na Slovensku zatiaľ takýto druh parkoviska nemáme.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 10

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGaráž.cz
Predchádzajúci článokRenault Scénic E-Tech vstupuje na slovenský trh, koľko stojí verzia s dojazdom 625 km?
Nasledujúci článokŠéf BMW obhajuje spaľovacie motory, má rozumné argumenty