Domov Elektromobilita Na svete sú prvé batérie s označením „made in Slovakia“

Na svete sú prvé batérie s označením „made in Slovakia“

Foto: InoBat

Slovenská spoločnosť InoBat, ktorá vyvíja a vyrába inovatívne batérie do elektrických vozidiel, oznámila ďalší veľký míľnik. Na svete sú prvé batérie s označením „made in Slovakia“. Spoločnosť zároveň získala všetky potrebné certifikácie a spustila výrobu prvých vysoko výkonných článkov určených pre letecký priemysel.

Slovensko sa spustením výroby vo Voderadoch stáva po Švédsku, Nórsku, Nemecku a Francúzsku piatou európskou krajinou, ktorá dokáže vyrábať certifikované batériové články s európskym know-how. Voderady sú dôležitým katalyzátorom na umožnenie prechodu z „montovne“ na „mozgovne“. My baterky nielen vyrábame, ale ich aj tvoríme a „šijeme na mieru“ pre potreby každého zákazníka. Tento proces si vyžaduje mimoriadne znalosti a špeciálne zručnosti a ja som hrdý, že sa nám ho podarilo vybudovať na Slovensku,“ uviedol CEO spoločnosti InoBat Marián Boček.

Podľa riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrika Križanského ide o ďalší významný krok na ceste transformácie automobilového priemyslu smerom k elektromobilite: Slovenský automotive je kľúčovým hráčom na globálnom trhu a jeho transformácia smerom k elektromobilite je nevyhnutná nielen z hľadiska environmentálnej udržateľnosti, ale aj pre zachovanie konkurencieschopnosti nášho priemyslu. Spoločnosť InoBat je dôkazom toho, že ak sú vytvorené priaznivé podmienky a stimuly pre výskum a vývoj, môžu aj na Slovensku vznikať inovácie konkurencieschopné na globálnej úrovni,“ dodáva Križanský.

Foto: InoBat
Úplne nová profesia

Spoločnosť InoBat sa za uplynulé mesiace rozrástla aj personálne. Vo výrobe pribudli desiatky operátorov a technikov údržby zo Slovenska, ktorých musel InoBat vzhľadom na moderné a pokročilé technológie a náročnosť postupov rekvalifikovať. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva medzinárodný tím expertov z 18-tich krajín sveta. A práve kombinácia priamych skúseností s baterkovou technológiou a lokálnych talentov umožnila vytvoriť na Slovensku prvý rekvalifikačný kurz, ktorý sa stane základom novej profesie – operátor výroby batériových článkov.

„Príprava na produkciu a výrobu našich produktov nezahŕňa len dôkladné nastavenie technologických procesov a výrobnej linky, ale aj zabezpečenie dostatočného množstva kvalifikovaného personálu. Chceme si vychovať špičkových expertov a odborníkov a rovnako tak dať aj šancu tým, ktorí doposiaľ pôsobili v podobných segmentoch. Naším zámerom je vytvoriť tím, ktorý je nielen konkurencieschopný na trhu, ale aj schopný predstaviť našim zákazníkom revolučné a inovatívne produkty,“ vysvetlil CEO spoločnosti InoBat Marián Boček.

InoBat laboratórium
Foto: InoBat
Vzdelávanie

Prvých pracovníkov InoBat rekvalifikoval v rámci existujúceho výskumno-vývojového centra vo Voderadoch, kde sa nachádza aj pilotná výrobná linka na batérie. Samotný proces rekvalifikácie je rozdelený na tri veľké časti, teoretický tréning, technický tréning a tzv. training on the job. Vzdelávací program bol vyvinutý in-house a ušitý na mieru pre potreby spoločnosti. Je spojením know-how zamestnancov InoBatu a inžinierov čínskej spoločnosti Wuxi Lead, ktorá je dodávateľom výrobnej linky.

Vzdelávanie zamestnancov v spoločnosti InoBat ocenil aj predseda Rady zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu Andrej Hutta, podľa ktorého „dopyt zamestnávateľov po technicky vzdelaných absolventoch a požiadavky trhu práce na kvalifikovanú pracovnú silu sú dlhodobo vysoké. Je preto nevyhnutné zachovať kontinuálnosť odborného vzdelávania a schopnosti adaptovať sa na nové technologické postupy. Oblasť elektromobility ponúka obrovské možnosti a je jednoznačne segmentom, v ktorom bude v budúcnosti zamestnaných čoraz viac ľudí. Vznik novej vysokošpecializovanej profesie na Slovensku je obrovskou pridanou hodnotou.“

Nastavené vzdelávacie a rekvalifikačné procesy plánuje spoločnosť implementovať aj v pripravovanej gigafabrike v Šuranoch, ktorá bude spoločným projektom InoBatu a čínskej spoločnosti Gotion High-Tech (GIB – Gotion InoBat Batteries). Spoločne majú ambíciu vybudovať v Šuranoch najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale dokonca na celosvetovej úrovni. GIB odhaduje, že vo fabrike bude pracovať viac ako 1500 zamestnancov, väčšina z nich bude pritom potrebovať rekvalifikáciu alebo odborné vzdelávanie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS InoBat
Predchádzajúci článokNové BMW M2 CS je na ceste. Čo o ňom zatiaľ vieme?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here