Domov Elektromobilita VIDEO: V Číne explodoval elektromobil počas nabíjania

VIDEO: V Číne explodoval elektromobil počas nabíjania

elektromobil explodoval počas nabíjania
Zdroj: Youtube

Aktuálny trend vo svete motorizmu jasne nahráva autám na alternatívny pohon. Či už ide o elektromobil, plug-in hybrid či akúkoľvek inú techniku, stále je oproti konvenčnému automobilu vývojovo v plienkach. Preto nie je takým prekvapením, keď sa z času na čas na internete objaví informácia o zhorení elektromobilu či vybití batérií počas jazdy.

Najnovšie video, ktoré obletelo svet je trošku iné. Šťastlivcovi v Číne sa totiž podarilo zachytiť elektromobil, ktorý počas dobíjania explodoval. Celý incident sa odohral na juhu Číny v meste Sanming v provincii Fu-ťien. Z videa je pomerne ťažké presne určiť o aký model išlo, no podľa tamojších informácií by sa malo jednať o BAIC EX360. Ide teda o elektromobil, ktorý je primárne určený pre tamojší trh. Treba pripomenúť, že čínske bezpečnostné predpisy sú omnoho benevolentnejšie ako tie európske.

Auto malo začať krátko po napojení na nabíjanie dymiť. V dôsledku toho ľudia okamžite volali bezpečnostné zložky, ktoré sa snažili batérie vo vozidle schladiť prúdom vody. Video je filmované z výšky, preto je pekne vidieť ako explózia vyzerala. Je dosť možné, že práve chladný prúd vody, ktorý bol na batérie pustený mohol stáť za prudkou reakciou, ktorá auto takmer kompletne zničila. Mohlo totiž dôjsť k nahromadeniu plynov, ktoré následne formou explózie vytrhli dvere a okná z vozidla.

https://youtu.be/KWX5aJ63fU8

Na druhú stranu je využívanie studenej vody pri hasení elektromobilov podľa doterajších skúseností omnoho efektívnejšie ako použitie napríklad penového alebo práškového hasiaceho postupu. Pri incidente našťastie nedošlo k ujme na zdraví a elektrické auto sa podarilo následne dostatočne schladiť a uhasiť. Bohužiaľ o podobnom šťastí nemôžeme hovoriť v prípade nedávno zverejneného incidentu, pri ktorom v horiacom Audi E-Tron zhorelo malé dievča. Preto sa naskytá otázka či sú na podobné situácie hasiči nie len u nás, ale aj vo svete pripravení. Podľa niektorých expertov je potreba horiaci elektromobil vložiť minimálne na 24 hodín do nádoby s vodou a nechať ho tak prirodzene uhasiť.

Sú pripravení slovenskí hasiči na požiare elektromobilov? Realita je smutná…

Zdroj: carscoops

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Peugeot 5008 ide po stopách malého brata
Nasledujúci článokVolkswagen Tiguan X: Štýlové kupé je konečne tu
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.