Domov Elektromobilita Čína to myslí s elektromobilitou vážne. Masívne stavia stanice na výmenu batérií

Čína to myslí s elektromobilitou vážne. Masívne stavia stanice na výmenu batérií

Čína je už dlhé roky na vrchole „potravinového reťazca“ nie len na automobilovom trhu. Aktuálne prichádzajú s revolučnou myšlienkou na výmenu batérií.

Čínsky trh predstavuje na automobilovom trh jeden z najdôležitejších rolí. Ide o najväčší automobilový trh či už pre spaľovacie alebo elektrické vozidlá. Zaujímavosťou je, že konkurencia práve na východnom trhu je jednou z najväčších v rámci celého sveta, stále dokážu prísť s unikátnou novinkou.

V Európskej únii, v USA aj inde na našej planéte sme zvyknutí, že elektromobily sa nabíjajú na dokovacích staniciach. Ľudia tam strácajú desiatky minút, no Čína, ako sme zvyknutí prišla s lepším riešením. Od roku 2019 vládna automobilka BAIC Motor CO a start-up Nio ponúkajú službu plne automatických zastávok, ktoré Vám Vašu vybitú batériu vymenia za plne novú, dobitú.

Tento princíp sa môže na prvý pohľad zdať komplikovaný, no niekoho môže však odradiť, že túto možnosť ponúkajú výhradne čínske automobilky. Čínski zákazníci si túto službu tak obľúbili, že je čoraz viac populárna. Automobilka Geely Auto už takisto začala budovať vlastné stanice na rýchlu a plne automatickú výmenu batérií. Ostatné čínske spoločnosti sa však rozhodli budovať tieto stanice spoločne, aby ich to vyšlo finančne menej.

Okrem Geely holding vlastné stanice prevádzkuje aj štátom vlastnená spoločnosť Changan Automobile Co. Tá sa „spolčila“ s najväčším výrobcom batérií pre elektromobily v Číne, Aulton New Energy Vehicle Technology a State Grid. Do zlatej bane prednedávnom nastúpila aj spoločnosť SAIC Motor. Tá sa tento rok takisto pridala k spoločnosti Aulton. Vlastnú stanicu chystá aj automobilka Aiways, ktorá pracuje na spolupráci so spoločnosťou BAIC.

Čína nie je jedinou krajinou, kde fungujú miesta na výmenu batérií. Podobné centrá sa vybudovali už aj v USA a výstavba sa plánuje aj na starom kontinente. Plány na výstavbu ohlásila čínska automobilka Nio, tá chce svoje elektrické vozidlá dodávať aj ku nám. Prvotným trhom v EÚ bude ako inak, Nórsko. Táto severská krajina je jednou z najprosperujúcejších v rámci elektromobility na starom kontinente. Do konca aktuálneho roku by tu mali vzniknúť štyri stanice Nio Power Swap. Tie tak uľahčia cestovanie s elektromobilom na dlhšie trate.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJnio.com
Predchádzajúci článokČierna skrinka v automobiloch bude povinná od roku 2022 ! Čo bude zaznamenávať?
Nasledujúci článokLancia 037 Restomod je nádherná pripomienka lepších časov…