Domov Elektromobilita Elektromobilita už nemusí byť ekologickou katastrofou. Mercedes stavia závod na recykláciu drahých...

Elektromobilita už nemusí byť ekologickou katastrofou. Mercedes stavia závod na recykláciu drahých kovov z batérií.

Elektromobily používajú na výrobu svojich batérií vzácne kovy a zliatiny kovov. Medzi tieto kovy, ktoré tvoria základ batérii patrí napríklad kobalt. Mercedes v súčasnosti už zahájil výstavbu výrobného, respektíve recyklačného závodu, ktorého úlohou sa stane pomáhať získavať časť týchto vzácnych zdrojov späť.

Cieľom je, aby sa stali elektromobily udržateľnejšie a zároveň aj ekologickejšie voči životnému prostrediu. Schéma recyklácie značky Mercedes, ktorá sa má začať už v priebehu budúceho roka bude spočiatku pilotným programom s ročnou kapacitou 2 500 ton. Mercedes však uviedol, že má v pláne aj druhú etapu. V tejto etape sa získané vzácne kovy potom neskôr použijú na výrobu až 50 000 batériových modulov pre nové elektrické vozidlá Mercedes EQ. Očakáva sa, že miera zhodnotenia batériového materiálu v závode bude vyššia ako 96 percent, čo výrazne prispeje k lepšej efektivite a ekologickosti.

Jörg Burzer, muž zodpovedný za divíziu riadenia výroby a dodávateľského reťazca pre Mercedes, v súvislosti s novým závodom povedal: „Mercedes-Benz sleduje jasný cieľ s ohľadom na šetrenie zdrojov. Maximálne obehové hospodárstvo pre všetky použité suroviny. Udržateľná recyklácia batérií je v tomto kľúčovým faktorom – a to celosvetovo“.

Etický problém ?

Recyklácia batérií sa stala veľkou témou v automobilovom priemysle s otázkami, či kobalt nachádzajúci sa v batériách elektrických vozidiel pochádza z etických zdrojov. Keďže väčšina pochádza z baní v Konžskej demokratickej republike. Dokonca aj Mercedes priznal, že situácia takzvanej remeselnej ťažby sa musí zlepšiť. Hoci nemecká firma zdôraznila, že vo svojom dodávateľskom reťazci spolupracuje so zodpovednou dodávateľskou firmou RCS Global. Stále tak otázka etickosti visí na vlásku. Cieľom je vďaka možnosti recyklácie zdrojov ako kobalt znížiť ekologickú náročnosť a rovnako tak aj zlepšiť etickú stránku veci.

Väčšina európskych automobilových spoločností bude do roku 2030 plne elektrická. Je teda viac než pravdepodobné, že na uspokojenie rastúceho dopytu po batériách pre elektromobily bude potrebných viac takýchto recyklačných závodov. O tom, či tento projekt príde k úspešnému koncu môžeme zatiaľ iba polemizovať. Tak či onak, cieľ zlepšiť ekologickosť elektromobility sa javí ako jasný cieľ pre Mercedes.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokTlak v pneumatikách netreba podceniť. Viete prečo je tak dôležitý?
Nasledujúci článokTak predsa! Volkswagen Passat bude mať ešte jednu generáciu! Narastie a bude prémiovejší, než doteraz