Domov Elektromobilita TOGG nebol iba vízia. Prvé kusy tureckého SUV schádzajú z linky

TOGG nebol iba vízia. Prvé kusy tureckého SUV schádzajú z linky

togg-suv

Jedna z najmladších automobiliek, značka TOGG vznikla iba pred štyrmi rokmi. Do roku 2030 chcú predať ročne 1 milión vozidiel. Podarí sa to?

Samotné Turecko, tak ako my, disponujú bohatými skúsenosťami vo výrobe automobilov. Svoje výrobné haly tu majú také automobilky ako Ford, Honda, či Toyota. Postupnými krôčikmi uvažoval o vstupe do tejto krajiny aj nemecký Volkswagen, no prišla vojna medzi Tureckom a Sýriou a z plánov vzišlo. Turecko ale tak či onak bude mať u seba novú automobilku. Dopomohol jej samotný prezident Turecka, Recep Tyyip Erdogan. Erdogan už dlho sníval a uvažoval o vytvorení vlastnej, domácej automobilky. Spoločnosť TOGG (Turkey’s Automobile Joint Venture Group Inc.) vznikla v roku 2018. Prvotné plány boli do druhej polovice roka 2022 spustiť oficiálny predaj vozidiel.

Erdoganovi a Turkom to zrejme vyšlo. Neodradila ich ani koronakríza a inflácia ako väčšinu firiem. Výrobná hala disponuje výrobnou kapacitou 175.000 vozidiel a prvé kusy už schádzajú z liniek. Na tomto projekte sa rozhodne nešetrilo. Všetky modely pochádzajú z talianskej dielne. Vizuály navrhovala dielňa Pininfarina, ktorá akceptoval motív tulipánu, ktorý si automobilka TOGG vybrala. Nakoľko sa Turecko nachádza na pohraničí medzi Európou a Áziou, autá budú vyrábané, aby uspokojili požiadavky Európanov aj Azijatov. TOGG má v pláne vyrábať sedany, SUV a MPV. Všetky vozidlá budú elektrické a postavené na jednotnej platforme.

Naozaj domácky produkt

Minimálne pri tomto sa Erdogan poučil od svojho „kolegu z brandže“, Putina s jeho výmyslom Aurus. Prvým vyrobeným vozidlom značky TOGG je plne elektrické SUV. Pod kapotou sa bude nachádzať elektromotor s výkonom 147 kW / 200 koní s pohonom zadnej nápravy alebo dva elektromotory s maximálnym výkonom 294 kW / 400 koní. Batéria bude mať kapacitu 80 kWh, čo zaručí jazdu na 500 kilometrov. Akumulátor sa podľa prepočtov nabije z 0% na 80% v priebehu 20 minút. Zrýchlenie z pokoja na hranicu 100 km/h bude v priebehu 4,5 sekundy a maximálna rýchlosť sa ustáli na 180 km/h.

Klobúčik dole aj pred tým, že až 75% komponentov má pochádzať z domáckych zdrojov. TOGG svoje batériové články bude vyrábať v spoločnom podniku s čínskou spoločnosťou Farasis Energy a batérie sa budú montovať v Turecku. Podľa simulácií majú batérie vydržať až milión kilometrov bez výmeny. Podpora domáceho produktu je enormná, nakoľko aj samotná turecká vláda bude kupovať 30.000 kusov týchto vozidiel. To je iba na štart. Potom musí TOGG spustiť svoju masívnu kampaň a ukázať svetu čo dokáže. V pláne je aj luxusný elektromobil s úctyhodným výkonom 400 koní.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 28

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJdailysabah.com
Predchádzajúci článokDo Európy sa po rokoch vráti General Motors. Na tieto modely sa môžeme tešiť
Nasledujúci článokPrečo je benzín taký drahý a kedy sa dočkáme zlacnenia?