Domov Elektromobilita Renault 5 sa vyzlieka, svetu ukáže citlivý údaj

Renault 5 sa vyzlieka, svetu ukáže citlivý údaj

Renault 5 E-Tech sa síce v plne paráde ukáže až na ženevskom autosalóne, ale francúzska automobilka jeho podobu prakticky kompletne odhalila v segmentových fotografiách. My k tomu pridávame niekoľko známych informácií o technike, aby ste mali predstavu, na čo sa môžete tešiť. 

Renault 5 E-Tech je ďalším kandidátom z radu cenovo dostupnejších elektromobilov. Veru, bolo už na čase, pretože z pochopiteľných dôvodov sa Renault zameral najskôr na vyššie segmenty vozidiel a najprv elektrifikoval Mégane alebo Scénic. V prípade elektrifikovaného alter ega Clia sa v Renaulte rozhodli vrátiť k slávnemu označeniu 5.

Renault 5
Foto: Renault

A meno nie je to jediné, k čomu sa v Renaulte vrátili. Sériový model, ktorý sa začne vyrábať aj predávať v roku 2024, príde na cesty s retro dizajnom inšpirovaným modelom zo 70. rokov minulého storočia. Niektorí Renault 5 E-Tech označujú dokonca ako auto s ľudskou tvárou, pretože predné svetlomety so “zreničkami” majú tvar ľudského oka. Taktiež obsahujú malé motívy francúzskej vlajky. Ďalšou špecialitou, ktorej význam nám je zatiaľ neznámy, je digitálny ukazovateľ stavu nabitia batérie na mieste, kde pôvodný Renault 5 mal vetrací otvor.

Renault 5
Foto: Renault
Dojazd 400 km

Aj vertikálne zadné svetlá zostávajú verné historickému originálu, majú však zároveň aj aerodynamickú funkciu, pretože krotia vzdušné víry tvoriace sa v zadnej časti auta. Zatiaľ je známe, že Renault 5 E-Tech príde do showroomov v troch výrazných farbách karosérie – žltej, modrej a zelenej. Na dĺžku bude vozidlo kratšie ako 4 metre. No aj tak bude v útrobách schovávať až 52 kWh batérie pre dojazd 400 km. Neskôr príde do konfigurátora aj verzia so 40 kWh akumulátorom. Päťka bude prvým Renaultom s obojsmernou palubnou nabíjačkou, takže vozidlo bude môcť napájať externé zariadenia. Stáť bude na platforme s viacprvkovou zadnou nápravou, takže minimálne jazdné vlastnosti Clia zostanú zachované, ak nebudú ešte lepšie. Platformu bude zdieľať s novou Microu, Twingom či modelom 4.

Renault 5
Foto: Renault

Renault 5 E-Tech by mal byť vybavený systémom brake-by-wire, teda elektrickým spojením brzdového pedálu a brzdovým systémom. V neskoršom období sa dočkáme aj výkonnejšej verzie pod značkou Alpine, ktorá bude vychádzať z konceptu A290_ß. Základná cena Renaultu 5 E-Tech by sa mala pohybovať okolo hranice 25.000 €. Na túto skutočnosť bude musieť určite reagovať napríklad taký Peugeot, ktorého e-208 sa aktuálne predáva od 34.990 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMG HS má po facelifte, cena šla dole
Nasledujúci článokPiquetov monopost Benetton našiel nového majiteľa