Domov Elektromobilita Zmení svet? Donfgeng začal s výrobou elektromobilu Nammi

Zmení svet? Donfgeng začal s výrobou elektromobilu Nammi

Foto: Dongfeng

Dongfeng včera uviedol na čínsky trh nový malý elektromobil Nammi 01 s cenovým rozpätím 10 400 – 14 600 dolárov. Zákazníci si môžu vybrať celkovo zo šiestich modelov. Nammi je nová značka elektrifikovaných vozidiel v rámci koncernu Dongfeng, ktorá sa bude zameriavať na kompaktné elektrické vozidlá. Vozidlo by v priebehu tohto roka malo byť dostupné aj na slovenskom trhu. Mohlo by ísť dokonca o najlacnejší elektromobil predávaný v SR.

Nammi 01 je postavený na podvozkovej platforme Dongfeng Quantum Architecture S3, informuje portál CarNewsChina.com. Ide o päťmiestny elektromobil s vonkajšími rozmermi 4030 x 1810 x 1570 mm s rázvorom dlhým 2660 mm. Na čínsky trh vstúpilo vo veselých farbách, k dispozícii je celkom päť farieb karosérie – žltá, biela, modrá, bielo-žltá a bielo-modrá. Štandardom sú 16-palcové kolesá s pneumatikami 215/60 R16, za príplatok sa však dajú objednať aj 17-palcové.

Foto: Dongfeng
“Dospelá” výbava

Interiér je dostupný v dvoch farebných prevedeniach – v kombinácii čiernej a bielej a čiernej a šedej. Pred vodičom sa nachádza 5-palcový LCD prístrojový štít, dvojramenný multifunkčný volant a 12,8-palcová obrazovka multimediálneho systému. Tá podporuje mobilné diaľkové ovládanie, aktualizácie vzduchom a inteligentné hlasové ovládanie. Vo výbave modelu nechýbajú pokročilé funkcie jazdnej asistencie úrovne 2 vrátane sledovania mŕtveho uhla, autonómneho parkovania, parkovania na diaľku, varovania pred kolíziou, asistenta udržiavania v jazdnom pruhu, rozpoznávania dopravných značiek či adaptívneho tempomatu. To však nie je všetko, v cenníku sa nachádza aj 32-farebné ambientné osvetlenie, bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu či možnosť sklopiť predné sedadlá do relaxačnej polohy, podobne napríklad ako sa to dá v Hyundai IONIQ 5.

Dongfeng Nammi interiér
Foto: Dongfeng
Pohon

Pohon obstaráva synchrónny elektromotor s permanentným magnetom uložený vpredu. Ponúka najvyšší výkon 70 kW (95 koní) krútiaci moment 160 Nm. Vozidlo má maximálnu rýchlosť 140 km/h. Energia sa ukladá do lítium-železo-fosfátových batérií s kapacitou 31,45 kWh alebo 42,3 kWh. To v preklade znamená dojazd 330, resp. 430 km podľa testovacieho cyklu CLTC. Podporované je rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom aj pomalé nabíjanie striedavým prúdom. V režime rýchleho jednosmerného nabíjania je možné batériu nabiť z 30 % na 80 % za 30 minút alebo nabiť na 200 km dojazdu za 8 minút.

Dongfeng Nammi
Foto: Dongfeng

Dongfeng Nammi 01 by sa v priebehu roka 2024 mal začať predávať aj na slovenskom trhu. Potvrdil to v našom rozhovore Branislav Kocper, konateľ importu Dongfeng pre Slovensko, Maďarsko a Česko. Oficiálna cena, za ktorú sa bude vozidlo u nás predávať, zatiaľ nie je známa, no základ by mohol stáť do 19-tisíc eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 66

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarNewsChina.com
Predchádzajúci článokCeny ojazdených áut na slovenskom trhu medziročne stúpli
Nasledujúci článokPrehnal to s rýchlosťou, jeho Fabia skončila utopená v bazéne