Domov Lifestyle Octavia prvej generácie sa vyrábala až do roku 2010, príbeh nezničiteľnej ikony!

Octavia prvej generácie sa vyrábala až do roku 2010, príbeh nezničiteľnej ikony!

Vyrábala sa dlhých štrnásť rokov a zmenila automobilový priemysel. Automobilke priniesla nevídaný úspech a stala sa ikonou vo svojej triede, to je Škoda Octavia.

Jej príbeh sa začal písať už v roku 1992, kedy začal vývoj a o štyri toky neskôr uzrela svetlo sveta prvá generácia tohto úspešného modelu. Vyrába sa dodnes, aktuálne vo svojej štvrtej generácii. Octavia sa stala synonymom rodinného auta. Každý ju chcel mať, či už rodina, firemní zákazníci, alebo mladí ľudia, ktorí chceli kus poctivého auta za rozumné peniaze. Pre českú značku ide o prelomový model, ktorý zlepšil jej imidž doma i v zahraničí.

Ako prvý bol predstavený karosársky variant liftback. O dva roky neskôr vstúpil na trh model combi s obrovským batožinovým priestorom, ktorý sa stal kráľom vo svojej triede. Prvá generácia modelu priniesla v tej dobe moderné technológie ako automatickú prevodovku, pohon všetkých kolies, kotúčové brzdy na oboch nápravách, alebo aj po prvý krát v histórii značky, prepĺňaný motor turbodúchadlom.

V prípade agregátov SDI a TDI išlo aj o priame vstrekovanie nafty. Motor 1,9 TDI sa stal vôbec najobľúbenejším, dnes je legendou a mnohí ho označujú za nezničiteľný. Jeho výkon sa pohybuje v rozmedzí od 90 do 131 koní.

Verzie a ukončenie výroby

Octavia zožala mnohé úspechy ako Národnú cenu za dizajn a vo Veľkej Británii bola označená ako najlepšie rodinné auto vo verzii combi. Štrnásť ročná výroba so sebou priniesla aj predstavenie modelu RS s benzínovým motorom 1,8T a maximálnym výkonom 180 koní. Neskôr bola predstavená aj predĺžená verzia LONG, ktorá bola určená českým politikom. Octavia prvej generácie sa vyrábala do roku 2004 kedy bola jej výroba ukončená, no česká automobilka sa rozhodla predĺžiť výrobu a predstavila model TOUR, ktorý obsahoval niektoré prvky už vtedy z novej generácie. Rok 2010 predstavoval konečné ukončenie výroby a predalo sa neuveriteľných takmer jeden a pól milióna kusov.

Octaviu prvej generácie stretávame na cestách dodnes. Ešte stále ide o vyhľadávané vozidlo a pre mnohých atraktívne auto, ktoré má čo ponúknuť. Svojimi kvalitami si dokázala získať milióny ľudí po celom svete. Má jednoduchý a dostupný servis a mnohí zruční mechanici si ju vedia opraviť aj doma. Dnes sa jej cena pohybuje v priemere 2400 EUR s nájazdom okolo 210 tisíc kilometrov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLEGO uvádza na trh superdetailný model autíčka Ghostbusters
Nasledujúci článokHyundai Tucson N Line potvrdili, budú aj silnejšie motory?