Domov Lifestyle Jazdiť na streche továrne? V Turíne vznikla nezvyčajná atrakcia

Jazdiť na streche továrne? V Turíne vznikla nezvyčajná atrakcia

Jazda na streche továrne sa môže zdať iba ako scéna z akčných filmov. No Taliani si povedali, že sprístupnia takýto zážitok verejnosti a umožnili jazdiť po streche bývalej továrne Fiatu kúsok od Turína.

Na streche továrne bývalého výrobného závodu Fiat neďaleko od talianskeho mesta Turín môžete zažiť v skutku zaujímavú jazdu. Okrem rozsiahlej zelene na kedysi najmodernejšej továrni svojej doby nájdete aj zaujímavé kúsky značky Fiat. Továreň v časti mesta Turín s názvom Lingotto sa preslávila umiestnením testovacej dráhy priamo na streche. Výrobný proces sa začal na prízemí a na konci, teda na strechu vychádzali nové vozidlá značky Fiat.

Klopené zákruty nahradili spoločenské aktivity

Nešlo o hocijakú testovaciu dráhu. Okrem toho, že ju unikátne umiestnili na strechu výrobnej haly, disponovala dvoma klopenými zákrutami a svojim oválnym tvarom pripomínala pretekársku trať. Avšak nastal koniec výroby a hlučné výrobné linky vymenilo megalomanské spoločenské a kultúrne centrum. Okruh na streche už denne neabsolvovali desiatky nových áut. Stal sa miestom zvláštnych príležitostí, spoločenských a propagačných aktivít. A tak pocit klopiť auto do zákruty na streche fabriky sa stal unikátom.

Až do momentu, kedy sa vrátil Fiat. Práve vďaka obnoveniu pôsobenia talianskej automobilky sa naskytla možnosť znovu absolvovať jazdu po streche. Najvyššie časti výrobnej haly Lingotto premenili na zelenú záhradu, ktorá však rešpektuje starý testovací okruh. Preto si tak môžete vychutnať klopené zákruty uprostred zelene na streche fabriky vďaka programu La Pista 500.

Prinavrátiť zašlú slávu

Ako tušíte už podľa názvu, prevetrať na streche výrobnej haly môžete elektrickú verziu modelu Fiat 500. Tieto malé vozidlá si môžete prenajať a okrem samotnej jazdy dostanete možnosť kochať sa panorámou Turína spoza volantu. O poschodie nižšie našla svoje miesto kaviareň Casa 500, respektíve alternatívny názov FiatCafe500. V týchto priestoroch sa viete kochať históriou troch generácii legendárneho modelu talianskej značky.

Expozícia je podaná v zmysle prepojenia pôsobenia tohto legendárneho vozidla s talianskou kultúrou. Ma evokovať pocit, že bez modelu 500 by ani talianska kultúra nebola taká, akou je dnes. Zbytok budovy má bohaté využitie a vzdáva hold priemyselnému dizajnu. Cieľ je prinavrátiť zašlú slávu a obnoviť tradíciu, na ktorú mnohé staršie ročníky už iba spomínajú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToyota RAV4 prešla modernizáciou – lepšie multimédiá, viac bezpečnosti
Nasledujúci článokTEST Opel Grandland 1,2 Turbo Rodinné SUV ukázalo krajšiu tvár