Domov Lifestyle Nový model CUPRA D28 Formentor e-HYBRID – elektrifikovaná morská ryba

Nový model CUPRA D28 Formentor e-HYBRID – elektrifikovaná morská ryba

Ako sme sa pred nedávnom presvedčili na vlastné oči, Cupra chystá masívnu modelovú ofenzívu. A bude sa elektrifikovať, pomerne vo veľkom. Tentokrát to však nebude produkt určený na cesty. 

Spolupráca medzi automobilovým výrobcom Cupra a výrobcom vysoko výkonných plavidiel De Antonio Yachts so sídlom v Barcelone bola nadviazaná v roku 2020. Pri tej príležitosti vznikla minulý rok špeciálna verzia člna 8-metrovej triedy D28 s výkonom 294 kW (400 k), dosahujúceho maximálnu rýchlosť 40 uzlov (74 km/h). Tvar člna sa vyznačuje ostrými, priamymi líniami, dynamickým charakterom a nekonvenčnými farbami. Trup má typickú farbu Petrol Blue značky Cupra , dizajn dotvárajú čierne akcenty a karbónové prvky.

Formentor bez kolies

Nie je náhoda, prečo sa jachta volá rovnako ako jej štvorkolesový španielsky príbuzný. Dizajn lode je inšpirovaný práve týmto modelom, prvého modelu vyvinutého exkluzívne pre mladú nekonvenčnú španielsku automobilovú značku. D28 Formentor e-HYBRID má okrem benzínového motora s výkonom 294 kW (400 k) aj dva elektromotory so zaťahovateľnými lodnými skrutkami s výkonom po 15 kW (20 k). Toto hybridné pohonné ústrojenstvo umožňuje rýchlu plavbu so spaľovacím motorom, ako aj plavbu s elektrickým pohonom bez emisií. Zdrojom elektrickej energie je lítiovo-iónová batéria uložená v prednej časti trupu naprieč. Kapacita batérie stačí na 2 hodiny plavby cestovnou rýchlosťou 6 uzlov (cca 11 km/h), elektrický pohon umožňuje dosiahnuť maximálnu rýchlosť 8 uzlov (cca 15 km/h).

V prístave ho privítajú

Nielen centrá európskych metropol sa stavajú proti spaľovacím motorom a naopak s otvorenou náručou privítajú nízkoemisné, resp. bezemisné autá. Hybridný pohon zvyšuje využiteľnosť plavidla, pretože s elektrickým pohonom sa môže plaviť v oblastiach so sprísnenými environmentálnymi normami ako napríklad obmedzené prístavy a jazerá. Okrem absencie emisií výfukových plynov je ďalším benefitom elektrifikovaného pohonu aj veľmi nízka hlučnosť. Pre D28 Formentor je k dispozícii aj nová voliteľná farba Graphene Grey, prevzatá z farebnej palety Cupra. Kombinuje sa so syntetickým teakovým drevom paluby a sivým čalúnením sedadiel.

 

Nadštandardný lifestyle

Cupra by sa chcela ako automobilka orientovať aj mimo automobilov, čoho dôkazom je práve aj tento projekt spolupráce. Obidve spoločnosti Cupra a De Antonio Yachts patria k vyzývateľom v ich oblastiach trhu. Vývojom verzie D28 Formentor e-HYBRID obidve značky demonštrujú svoje úsilie o inovácie a pokrok pri výrobe dopravných prostriedkov šetrných k životnému prostrediu na súši aj na mori. Značka Cupra má ambíciu vytvoriť univerzum rozmanitých zážitkov okolo svojich automobilov, ktorý reprezentuje lifestyle značky.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlovensko bude zase raz svetové. Budúci rok bude hostiť finále prestížneho motokárového šampionátu SWS
Nasledujúci článokHonda odhalila nový Civic Type R. Svoj najväčší tromf zatiaľ tají