Domov News EÚ je krok od zavedenia obmedzenia, ktoré vyženie čínske elektromobily

EÚ je krok od zavedenia obmedzenia, ktoré vyženie čínske elektromobily

Hlboký výdych pre európsku automobilovú smotánku? Na základe vyšetrovania Európskej únie ohľadne nespravodlivých štátnych dotácií na výrobu a predaj čínskych elektromobilov budú zrejme už od júla tohto roka zavedené clá na dovoz čínskych elektromobilov do členských štátov Európskej únie. Cenové zvýhodnenie týchto automobilov v porovnaní s ostatnými výrobcami elektromobilov by tak mohlo pominúť.

Podľa agentúry Reuters Európska komisia plánuje začať colnú registráciu dovozu čínskych batériových elektrických vozidiel. To znamená, že od tohto bodu by ich mohli zasiahnuť clá, ak by vyšetrovanie EÚ dospelo k záveru, že čínski výrobcovia elektromobilov dostávajú štátne dotácie. Komisia aktuálne vykonáva vyšetrovanie čínskych elektromobilov s cieľom určiť, či je namieste zaviesť clá na ochranu výrobcov v EÚ. Podľa agentúrnych správ by toto vyšetrovanie malo byť ukončené do novembra, no dočasné clá by mohli byť na čínske elektromobily uložené už v júli.

BYD Seal. Foto: BYD

Podľa zverejnených dokumentov má Komisia predbežne dostatočné množstvo nazbieraných dôkazov o tom, že čínske elektromobily dovážané do EÚ sú dotované. Od formálneho začiatku vyšetrovanie, ktoré bolo spustené v októbri 2023, sa dovoz čínskych EV zvýšil o 14 %. Colná registrácia sa začne deň po zverejnení plánu v oficiálnom vestníku EÚ. Stať sa tak môže už v najbližších dňoch.

Čínska obchodná komora pri EÚ uviedla, že je týmto krokom sklamaná a že nárast dovozu odráža rastúci európsky dopyt po elektrických vozidlách. Medzi najväčších importérov elektromobilov na európsky automobilový trh patria značky BYD a MG. BYD plánuje v Maďarsku postaviť závod na výrobu elektromobilov.

BYD Dolphin. Foto: BYD
Vyšetrovanie aj v USA

Proti čínskej konkurencii zbroja aj na opačnej strane zemegule. Americké ministerstvo obchodu spustilo vyšetrovanie, ktoré má preveriť, či dovoz čínskych EV do USA predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť. Existujú totiž podozrenia, že čínske elektromobily zbierajú citlivé údaje o svojich majiteľoch a infraštruktúre. S podobným vyšetrovaní začala aj čínska strana, ktorá zase preveruje, ako s citlivými informáciami pracuje sledovací systém Sentry nachádzajúci sa vo vozidlách značky Tesla.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJReuters
Predchádzajúci článokĎalší facelift pre IONIQ 5, odolať mu bude ešte náročnejšie
Nasledujúci článokEurópska únia pripravuje veľké zmeny vodičských preukazov