Domov News Zachráni nízky záujem o EV Ford Focus? Vyjadril sa šéf…

Zachráni nízky záujem o EV Ford Focus? Vyjadril sa šéf…

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

V posledných týždňoch a mesiacoch sme vám priniesli hneď niekoľko správ o zmenách v stratégiách jednotlivých značiek týkajúcich sa vyradenia niektorých dlhoročných modelov so spaľovacími motormi z ponuky. Ak dianie v automobilovom svete pravidelne sledujete, určite viete, že v roku 2025 plánuje Ford ukončiť výrobu modelu Focus. Toto rozhodnutie však bolo urobené v čase, keď sa očakával všeobecne rastúci záujem o vozidlá na elektrický pohon. Tieto predpoklady sa však zatiaľ nenaplnili, zmení to niečo na osude Focusu?

Automobiloví výrobcovia v poslednom období upravujú svoje plány dotýkajúce sa prechodu na elektromobilitu. Tak napríklad majiteľ značky Aston Martin vyhlásil, že spaľovacie motory budú vyrábať dovtedy, kým ich nezakážu a prvý elektromobil predstavia až o rok neskôr. Cadillac neskončí s výrobou spaľovacích motorov do roku 2030, ale bude v nej pokračovať. Mercedes-Benz plánoval už v tomto roku stiahnuť z trhu Triedu A, ale urobí tak až v roku 2026. Koncern Volkswagen nebude rozširovať produktové portfólio elektromobilov takým tempom, ako pôvodne očakával. Renault zrušil verejné upisovanie akcií svojej divízie elektrických vozidiel značky Ampere na neurčito. S produkciou elektromobilov sa nebude ponáhľať ani Land Rover, ktorý sa zameria skôr na plug-in hybridy. Vo svetle týchto skutočností teda vyvstáva otázka, či aj Ford neprehodnotí rozhodnutie o skončení výroby modelu Focus.

Ford Focus
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Budúcnosťou sú elektromobily

Pre britský Autocar sa vyjadril Martin Sander, šéf európskej divízie tejto americkej značky, ktorý povedal, že Ford “nemá žiadne plány na rozšírenie výroby Focusu. Z dlhodobého hľadiska sme stále hlboko presvedčení, že elektromobily budú budúcnosťou a uvidíme výrazný nárast objemu ich predaja. Do konca tohto roka budeme mať celý rad elektrických vozidiel – v sektore osobných vozidiel, ale aj v našej obchodnej línii úžitkových vozidiel – a sme celkom flexibilní, aby sme sa prispôsobili dopytu trhu. Na najbližších pár rokov tak máme široký výber. Naši zákazníci majú v podstate možnosť vybrať si, čo chcú.

Ford Focus
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Uvidíme, ako bude vyzerať modelové portfólio značky Ford v polovici budúceho roka. Najbližšie sa na trh dostane elektrické SUV Explorer vyvíjané v spolupráci s Volkswagenom. Zákulisné informácie hovoria o tom, že by Ford mohol oživiť meno Capri, malo by však tiež ísť o elektromobil typu crossover. O priamej náhrade Focusu, hoci aj s elektrickým pohonom, sa zrejme zatiaľ neuvažuje.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutocar
Predchádzajúci článokŠesťvalec a bez strechy. Zaručený recept na zábavu
Nasledujúci článok12-valec, 750 koní a prvky z ružového zlata. Vznikne ich len zopár

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here