Ponuka vozidiel, v ktorých môžete aj bývať, sa čoraz viac rozširuje. Výrobcovia karavanov vyhľadávajú nové príležitosti, napríklad ako prilákať zákazníkov. Čo sa týka menších modelov, snažia sa vyniknúť netradičným štýlom, ktorý poskytuje plnú funkčnosť interiéru. Tento priestor je maximálne využitý, aj keď je obmedzený. V prípade väčších modelov je funkčnosť zvýšená o pohodlie na cestách. Toto sú tie najluxusnejšie obytné vozidlá, aké si dnes za peniaze môžete kúpiť.

Obytné vozidlá dnes poskytujú luxus, aký si bežný smrteľník ani len nedokáže predstaviť. Z pestrej palety možností sme vybrali 5, ktorých základom je ťažké nákladné vozidlo a autobus. Zároveň reprezentujú európsku a severoamerickú produkciu. Sú dôkazmi zaručenej kvality aj mimo spevnenej vozovky.

Magellano Edition 1

Magellano by sme zaradili medzi mladé značky výrobcov luxusných obytných vozidiel. Je nemeckého pôvodu z Wülfershausen. Založil ju Michael Ebner v roku 2014. Základom tohto typu vozidla je nákladný automobil Mercedes-Benz model 1842 so šoférskou kabínou GigaSpace a preplneným šesťvalcom OM 471 (objem 12,7 l, výkon 310 kW). Jeho celková dĺžka je 10,60 m, výška 3,99 m a šírka 2,50 m. Ponúka rozsiahly priestor, či už pre dvojčlennú, alebo štvorčlennú posádku.

V kabíne pre vodiča sa nachádzajú celkovo 4 sedadlá, za ňou sa nachádza kuchyňa a obývacia izba. Tá sa dá rozšíriť pomocou posuvnej steny, ktorá umožní pobyt až pre ôsmich ľudí. V strednej časti nadstavby je kúpeľňa a toaleta. V zadnej časti sa nachádza spacia miestnosť, pod ňou je vyhradená garáž pre osobný automobil. Vo všetkých priestoroch je nainštalované podlahové kúrenie a klimatizácia.

Medzi super výhody pre pasažierov patria televízory so satelitným signálom, výkonný audio systém a možnosť pripojenia na internet. Tie dokážu cestovateľa zamestnať alebo zabaviť aspoň na nejaký čas.

Luxusná kuchyňa sa môže pochváliť s dvoma plynovými horákmi, trúbou a mikrovlnkou. Samozrejmosťou je chladnička (180 l) a mraznička (70 l). Kuchyňa sa chváli svojou pracovnou doskou z mramoru a drezom z nerezovej ocele.

 

Concorde Centurion

Spoločnosť Concorde Reisemobile sa venuje výrobe a konštrukciám od 80. rokov 20. storočia. Práve model Centurion na podvozku ťažkého nákladného vozidla Mercedes-Benz Actros je neustále na vrchole záujmu ľudí. Zaručuje mu to priebežná inovácia. Centurion predstavuje modelový rad v troch prevedeniach: 1100 GSI, 1160 GSI a posledným je 1200 GST. Základom pre prvé dva typy je Mercedes-Benz Actros 1830 L. Ten vrcholový tretí využíva podvozok Actros 2630 L.

Rozdiely sú hlavne v rázvore náprav a v celej dĺžke. Všetky prevedenia jazdia pomocou preplňovaného vznetového šesťvalca, ktorý má objem 7,7 l. Dosahuje najvyšší výkon od 220 kW.

Po vojdení do vozidla nikoho nesklame jeho vybavenosť. Pri používaní sa využívajú kvalitné a špičkové materiály a technológie. Nechýba LED osvetlenie, multimediálny systém alebo aj umývačka riadov v plne zariadenej kuchyni. V zimnom období nesmie chýbať ani podlahové kúrenie. V zadnej časti sa nachádza menšia garáž pre osobné auto, ktorá je vybudovaná pod spálňou.

 

Unicat MXXL 24-AH 8×8

Unicat sídli v Dettenheimu (Nemecko), spoločnosť je unikátna kvôli špeciálnej produkcii vozidiel buď pre humanitné účely, alebo pre závodné tímy, ako napríklad Rely Dakar.

Tento konkrétny typ Unicat MXXL 24-AH 8×8 je zástupcom radu Special so základom MAN TGA 41.480 8×8 a motorom s výkonom 353 kW. Neobmedzí ho ani ten najťažší terén. Celá dĺžka vozidla je 12 m, šírku má 2,48 m a výšku 4 m.

V čom tkvie jeho výnimočnosť? Nadstavbu si môžete rozšíriť ako potrebujete. Ranné chvíľky budete môcť stráviť pri kávičke, lebo kuchyňa je vybavená aj kávovarom. 1000 litrov pitnej vody sa vezie v nádržiach. Debatovať sa dá na sedacej súprave, ktorá bola stvorená pre 6 – 7 osôb. Mediálne vyžitie zaručí multimediálny systém s pripojením na internet, 2 obrazovky, DVD a Blue-Ray prehrávač, prípadne sa zahráte na hernej konzole Play Station 3. Elektrina je zásobovaná agregátom s výkonom 18,4 kW.

Vnútrajšok sa skladá z niekoľkých oddelených častí. Obývačka je spojená s kuchynským kútom. Sú riadne zariadené. Ďalšou je spacia izba, za ňou je sprchový kút a WC.

 

Featherlite Vantaré

Táto značka sa zaraďuje medzi severoamerických výrobcov najluxusnejších vozidiel na bývanie. V súčasnosti sa nachádza na špičke. Predtým vytvárali lode a jachty, čo sa presunulo až sem. Keď nazrieme do minulosti, prvý obytný karavan vytvorili v roku 1991. Každý objekt je vytváraný ako originál, vďaka čomu majú branding na takej úrovni. Ak by ste sa rozhodli pre kúpu, tak rátajte s približnou cenou 2,5 milióna USD (2,14 milióna €).

Featherlite Coaches stavajú obytné vozidlá z autobusov Prevost, do ktorých potom doplnia, čo je nutné. Každého prekvapí a doženie ku kúpe dizajn z pravej kože, vybrané druhy dreva a mramor.

 

Marchi ElemMent Palazzo Superior

Spoločnosť Marchi Mobile, pochádzajúca z Viedne, vyžaruje originálnym dizajnom (navrhuje Luigi Colani) a štýlom na obytnom vozidle. Na ceste ich určite neprehliadnete. Poďakovať sa môžu švédskej značke Volvo Trucks, lebo využívajú ich techniku ako základ.

Model ElemMent Palazzo Superior sa tiež nachádza v TOP-ke na trhu. Ponúka sa s celou dĺžkou 12 m. Vynikajúco spĺňa požiadavky pre náročnejších klientov, lebo preplňovaný vznetový šesťvalec dosahuje výkon až 441 kW.

Vyžaruje osobitným vzhľadom a najmodernejšou technikou. Pretože nadstavby na vozidle sú z oboch strán výsuvné, čo vedie k rozšíreniu priestoru. Ako bonus vytvorili posuvný nábytok, ktorý premení strechu na novovzniknutú terasu so strieškou, stolíkom a pohovkou.

Zdroje: auto.cz | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokABT RS6-E je hybridný superkombík so štvorciferným výkonom
Nasledujúci článok10 prípadov, kedy sa dizajnérom podaril sedan viac ako kombi